Jestem tego pewna – nie ma na świecie osoby, która powiedziałaby, że nie lubi francuskich rurek z bitą śmietaną. Kupowane najczęściej w cukierniach i kawiarenkach, można równie dobrze przygotować samemu w domu.
Składniki potrzebne do przygotowania ośmiu francuskich rurek z bitą śmietaną:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- dwa żółtka
- jedna łyżka mleka
- pięć dekagram płatków migdałowych
- cztery łyżki cukru pudru
- piętnaście dekagram mrożonych truskawek
- dwie łyżki cukru
- szklanka śmietany
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie należy rozmrozić i rozwałkować na dobrze wysypanej mąką stolnicy. Gotowy placek powinien mieć wymiary trzydzieści na szesnaście centymetrów. Wycinamy z niego (najlepiej za pomocą radełka) osiem pasków o szerokości dwóch centymetrów. Pozostawiamy je na około piętnaście minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury dwustu dwudziestu stopni.
Foremki na rurki opłukujemy pod zimną wodą. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, aby nimi właśnie smarować ten dłuższy bok każdego z pasków.
Teraz nawijanie. Należy to robić tak, aby ten posmarowany żółtkiem brzeg pokrywał brzeg nieposmarowany na szerokości pół centymetra. Brzegi należy ścisnąć, aby się skleiły i całą rurkę jeszcze posmarować żółtkiem, aby po upieczeniu miała złocisty kolor. Dodatkowo można jeszcze posypać migdałami.
Rurki pieczemy przez piętnaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, jak najszybciej ściągamy je z foremek i ostudzić.
Truskawki lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Gotową, bitą śmietanę nałożyć do szprycki i za jej pomocą wypełnić śmietaną wnętrze rurek. Pozostałą bitą śmietaną mieszamy w truskawkami i również napełniamy nią rurki.
Dobra rada: Jeżeli nie mamy w domu specjalnych foremek do pieczenia rurek, możemy je zrobić własnoręcznie z podwójnie złożonej folii aluminiowej, którą zwiniemy w rożki.
Jeden rożek to około 158 kalorii, zawartość tłuszczu – średnia.