Dziś serwujemy involtini (w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego – „rolki”) z bakłażana, które nadziewane będą mozzarellą.
Do przygotowania roladek potrzebne będą:
- jedna kulka mozzarell
- jeden bakłażan
- jedna mała cebula
- pół ząbku czosnku
- puszka pomidorów w sosie
- osiem czarnych oliwek
- dwa fileciki anchois (sardela – tłusta ryba)
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od mozzarelli, którą należy pokroić na plastry i dobrze odsączyć. Najlepiej zostawić ją na jakiś czas na sitku. Następnie nasz główny bohater, czyli bakłażan. Kroimy go wzdłuż na cienkie plastry tej samej grubości i osolone pozostawiamy na około piętnaście minut. Zabieg ten jest konieczny do wyeliminowania smaku goryczki, charakterystycznego dla bakłażanu.
W tym czasie kroimy cebule w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, doprawiamy i podsmażamy jeszcze przez pięć minut mieszając.
Osolone bakłażany płuczemy i osuszamy. Następnie grillujemy plastry z dwóch stron, polewając paroma kroplami oliwy, aby się ładnie zarumieniły. Siekamy czosnek i również podsmażamy na oliwie z oliwek, dodając następnie oliwki i anchois, które również powinny być drobno posiekane. Tak uzyskany farsz do roladek mieszamy jeszcze z bazylią, który wówczas gotowy jest do wyłożenia na plastry bakłażanu. Na farsz kładziemy plasterek mozzarelli i zawijamy, spinając wykałaczkami.
Teraz potrzebne nam będzie żaroodporne naczynie, do którego wlewamy sos pomidorowy, na którym układamy roladki. Naczynie z naszą potrawą wkładamy do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni piekarnika i zapiekamy przez około piętnaście minut. W Tym czasie ser powinien się roztopić.
Roladki podajemy na ciepło jako przystawkę. Jeżeli chcemy, aby były one daniem głównym należy dodatkowo ugotować makaron.