Grillowane roladki z bakłażanu

Bakłażan

Dziś serwujemy involtini (w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego – „rolki”) z bakłażana, które nadziewane będą mozzarellą.

Do przygotowania roladek potrzebne będą:

  • jedna kulka mozzarell
  • jeden bakłażan
  • jedna mała cebula
  • pół ząbku czosnku
  • puszka pomidorów w sosie
  • osiem czarnych oliwek
  • dwa fileciki anchois (sardela – tłusta ryba)
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od mozzarelli, którą należy pokroić na plastry i dobrze odsączyć. Najlepiej zostawić ją na jakiś czas na sitku. Następnie nasz główny bohater, czyli bakłażan. Kroimy go wzdłuż na cienkie plastry tej samej grubości i osolone pozostawiamy na około piętnaście minut. Zabieg ten jest konieczny do wyeliminowania smaku goryczki, charakterystycznego dla bakłażanu.

 

W tym czasie kroimy cebule w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, doprawiamy i podsmażamy jeszcze przez pięć minut mieszając.

 

Osolone bakłażany płuczemy i osuszamy. Następnie grillujemy plastry z dwóch stron, polewając paroma kroplami oliwy, aby się ładnie zarumieniły. Siekamy czosnek i również podsmażamy na oliwie z oliwek, dodając następnie oliwki i anchois, które również powinny być drobno posiekane. Tak uzyskany farsz do roladek mieszamy jeszcze z bazylią, który wówczas gotowy jest do wyłożenia na plastry bakłażanu. Na farsz kładziemy plasterek mozzarelli i zawijamy, spinając wykałaczkami.

 

Teraz potrzebne nam będzie żaroodporne naczynie, do którego wlewamy sos pomidorowy, na którym układamy roladki. Naczynie z naszą potrawą wkładamy do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni piekarnika i zapiekamy przez około piętnaście minut. W Tym czasie ser powinien się roztopić.

 

Roladki podajemy na ciepło jako przystawkę. Jeżeli chcemy, aby były one daniem głównym należy dodatkowo ugotować makaron.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This