Roladki z łososia – Involtino di salmone

losos

Tym razem moją propozycją będą roladki z łososia w bekonie w musie z selera naciowego.

Do przygotowania roladek potrzebujemy:

  • czterech łyżek oliwy z oliwek
  • ćwiartki cebuli
  • dwóch łodyżek selera naciowego
  • jeden nieduży ziemniak
  • 300 g filetów z łososia (bez skóry i ości!)
  • 150 g chudego bekonu (jeżeli kupujemy gotowy w paskach, wystarczy nam około sześciu)
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Poza tym musimy mieć w kuchni również trochę rukoli do dekoracji, olej do smażenia, mąkę do obtoczenia, biały ryż lub ziemniaki, to już w zależności z czym wolimy zjeść roladki.

Do dzieła!

W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, na którą wysypujemy posiekaną cebulę. Podsmażamy do momentu aż stanie się szklista, nie rumienimy! Następnie dodajemy pokrojonego ziemniaka i seler. Smażymy również nie rumieniąc, od czasu do czasu mieszamy dodajemy wody i dusimy pod przykryciem około piętnaście minut. Tak przygotowane warzywa przecieramy przez sito. Sugerowałabym, żeby warzyw nie miksować ponieważ wówczas pozostaną w masie włókna selera.

Teraz czas na łososie i bekon. Najpierw zawijamy ruloniki z łososia, następnie owijamy je bekonem. Jeżeli nie chcą nam się ładnie trzymać razem można spiąć roladki wykałaczkami. Tak przygotowane obtaczamy w mące i smażymy na oleju, na którym wcześniej należy zrumienić plasterki czosnku.

Na talerzach do podania rozsmarowujemy porcję selerowego musu, rozkładamy plasterki czosnku i na to kładziemy roladki. Jeżeli pomagaliśmy sobie wykałaczkami nie zapomnijmy o ich wyciągnięciu!

Całość dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z białym ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This