Kolejną propozycją na wegetariańską zupę będzie zupa z botwinką.
Do jej przygotowania potrzebne nam będą:
- jeden pęczek botwinki
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- śmietana do zup
- koperek
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- jedna kostka rosołowa (oczywiście warzywna
- dwa liście laurowe
- trzy ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
najlepiej zacząć od obrania ziemniaków, które pokrojone w kostkę należny ugotować w osolonej wodzie. Następnie, do oddzielnego garnka, wlewamy dwa litry wody, do której wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Teraz czas na główną bohaterkę – botwinkę. Kroimy drobno wszystkie części rośliny, łącznie z buraczkami, łodygami i liśćmi. tak przygotowana botwinkę wrzucamy do garnka i gotujemy. Wrzucamy odcedzone ziemniaki. W zupie znajdują się już wszystkie składniki, więc czas na ostateczne doprawienie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę serwujemy na talerzu posypaną koperkiem, a na osobnej miseczce podajemy śmietanę, aby każdy mógł zaprawić zupę według własnego uznania.
Jeżeli wolimy wersję light wówczas wystarczy zrezygnować ze śmietanki, a ziemniaki można zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem.
Inną wariacją zupy z botwinką będzie większa ilość warzyw. Wówczas podczas gotowania dodajemy jeszcze startą pietruszkę, marchewkę i seler. Koperek natomiast możemy z powodzeniem zastąpić pokrojoną natką z pietruszki, która będzie równie dobrze smakować i przyozdabiać nasze danie.
Życzę smacznego 🙂