Zupa z botwinką

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Kolejną propozycją na wegetariańską zupę będzie zupa z botwinką.

Do jej przygotowania potrzebne nam będą:

  • jeden pęczek botwinki
  • cztery średniej wielkości ziemniaki
  • śmietana do zup
  • koperek
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • jedna kostka rosołowa (oczywiście warzywna
  • dwa liście laurowe
  • trzy ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

najlepiej zacząć od obrania ziemniaków, które pokrojone w kostkę należny ugotować w osolonej wodzie. Następnie, do oddzielnego garnka, wlewamy dwa litry wody, do której wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Teraz czas na główną bohaterkę – botwinkę. Kroimy drobno wszystkie części rośliny, łącznie z buraczkami, łodygami i liśćmi. tak przygotowana botwinkę wrzucamy do garnka i gotujemy.  Wrzucamy odcedzone ziemniaki. W zupie znajdują się już wszystkie składniki, więc czas na ostateczne doprawienie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę serwujemy na talerzu posypaną koperkiem, a na osobnej miseczce podajemy śmietanę, aby każdy mógł zaprawić zupę według własnego uznania.

Jeżeli wolimy wersję light wówczas wystarczy zrezygnować ze śmietanki, a ziemniaki można zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem.

Inną wariacją zupy z botwinką będzie większa ilość warzyw. Wówczas podczas gotowania dodajemy jeszcze startą pietruszkę, marchewkę i seler. Koperek natomiast możemy z powodzeniem zastąpić pokrojoną natką z pietruszki, która będzie równie dobrze smakować i przyozdabiać nasze danie.

Życzę smacznego 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This