Sama nazwa „lasagne” funkcjonuje w języku polskim zarówno do określenia typowo włoskiej potrawy, jak i konkretnego rodzaju makaronu. Samo danie przygotowuje się właśnie z tego makaronu.
Moją propozycją na jedną z wariacji z lasagne będzie Lasagne z kurczakiem. Oto produkty potrzebne do jej przygotowania:
- makaron typu lasagne
- cztery łyżki mąki
- niecały litr mleka
- jedna rosołowa kostka
- jeden słoik sosu pomidorowego do spaghetti
- dwie piersi z kurczaka lub jedna podwójna
- jedna cebula
- pół kilograma świeżego szpinaku
- jeden serek topiony bez dodatków
- dwa ząbki czosnku
- 250 g żółtego sera
- przyprawy; bazylia, oregano, sól i pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania makaronu. Ważne, aby go nie gotować, a jedynie OBGOTOWAĆ (około dwie minuty). Po wyciągnięciu z wrzątku należy oddzielić od siebie płaty lasagne. Następnie przygotowujemy jasny sos. Należy rozmieszać mąkę w trzystu mililitrach zimnej wody i całość wylać na gorący tłuszcz. Mieszamy powoli, i gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy mleko. Odlewamy połowę sosu i do jednej z części dodajemy kostkę rosołową. Drugą jego część wylewamy na dno wysmarowanej formy i wkładamy jeden płat makaronu. Na pierwszą warstwę wylewamy sos pomidorowy i przykrywamy kolejnym płatem lasagne.
Teraz przygotowujemy zielony sos. Dzięki temu nasze danie uzyska ładne, kolorowe warstwy. Zaczynamy od zeszklenia na patelni pokrojonej w kostkę cebuli, na to wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, które obsmażamy i następnie dodajemy szpinak, serek topiony i doprawiamy do smaku. Jeżeli okaże się, że sos wyjdzie zbyt gesty, możemy go rozcieńczyć niewielką ilością mleka. Uzyskany, zielony sos z kurczakiem wylewamy na makaron, jako kolejną warstwę, którą przykrywamy makaronem. Jest to ostatnia warstwa. Teraz pozostaje nam zetrzeć ser, dodać do pierwszej części jasnego sosu, wymieszać i zalać całość dania. Tak przygotowaną lasagne zapiekamy przez około dwadzieścia pięć minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni.