Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

lasagna z kurczakiem i szpinakiem

Sama nazwa „lasagne” funkcjonuje w języku polskim zarówno do określenia typowo włoskiej potrawy, jak i konkretnego rodzaju makaronu. Samo danie przygotowuje się właśnie z tego makaronu.

 

Moją propozycją na jedną z wariacji z lasagne będzie Lasagne z kurczakiem. Oto produkty potrzebne do jej przygotowania:

  • makaron typu lasagne
  • cztery łyżki mąki
  • niecały litr mleka
  • jedna rosołowa kostka
  • jeden słoik sosu pomidorowego do spaghetti
  • dwie piersi z kurczaka lub jedna podwójna
  • jedna cebula
  • pół kilograma świeżego szpinaku
  • jeden serek topiony bez dodatków
  • dwa ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy; bazylia, oregano, sól i pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania makaronu. Ważne, aby go nie gotować, a jedynie OBGOTOWAĆ (około dwie minuty). Po wyciągnięciu z wrzątku należy oddzielić od siebie płaty lasagne. Następnie przygotowujemy jasny sos. Należy rozmieszać mąkę w trzystu mililitrach zimnej wody i całość wylać na gorący tłuszcz. Mieszamy powoli, i gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy mleko. Odlewamy połowę sosu i do jednej z części dodajemy kostkę rosołową. Drugą jego część wylewamy na dno wysmarowanej formy i wkładamy jeden płat makaronu. Na pierwszą warstwę wylewamy sos pomidorowy i przykrywamy kolejnym płatem lasagne.

Teraz przygotowujemy zielony sos. Dzięki temu nasze danie uzyska ładne, kolorowe warstwy. Zaczynamy od zeszklenia na patelni pokrojonej w kostkę cebuli, na to wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, które obsmażamy i następnie dodajemy szpinak, serek topiony i doprawiamy do smaku. Jeżeli okaże się, że sos wyjdzie zbyt gesty, możemy go rozcieńczyć niewielką ilością mleka. Uzyskany, zielony sos z kurczakiem wylewamy na makaron, jako kolejną warstwę, którą przykrywamy makaronem. Jest to ostatnia warstwa. Teraz pozostaje nam zetrzeć ser, dodać do pierwszej części jasnego sosu, wymieszać i zalać całość dania. Tak przygotowaną lasagne zapiekamy przez około dwadzieścia pięć minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This