Zupa meksykańska

zupa-meksykanska

Dziś przepis na przepyszną zupę meksykańską! Co prawda ile osób, tyle przepisów i tyle różnych zup, jednak mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja receptura. No to zaczynamy.

Składniki

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki wody
  • pół kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki i najlepiej zmielonego samodzielnie)
  • 1 cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów w puszce krojonych
  • 2 przyprawy do potraw meksykańskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • starty ser do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W garnku topimy masło i wrzucamy zawartość woreczka ryżu (bez woreczka). Przez chwilę prażymy, a następnie dolewamy wodę i kostkę rosołową. W międzyczasie kroimy cebulę, mielimy mięso i smażymy je razem na patelni. Posypujemy odrobinę solą, pieprzem i połową przyprawy meksykańskiej oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy pomidory, a następnie fasolkę i kukurydzę oraz pozostałą przyprawę. Gdy mięso się przysmaży, wrzucamy je do garnka i przez 10 minut gotujemy na małym ogniu. Na koniec zabielamy śmietaną. Nakładamy na talerze lub do miseczek i posypujemy garścią startego sera.

Smacznego!

PS Podziękowania dla Klaudii za fotkę 😉

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This