Dziś przepis na przepyszną zupę meksykańską! Co prawda ile osób, tyle przepisów i tyle różnych zup, jednak mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja receptura. No to zaczynamy.
Składniki
- 1 woreczek ryżu
- 1 kostka rosołowa
- łyżka masła
- 3/4 szklanki wody
- pół kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki i najlepiej zmielonego samodzielnie)
- 1 cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów w puszce krojonych
- 2 przyprawy do potraw meksykańskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 12%
- starty ser do posypania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku topimy masło i wrzucamy zawartość woreczka ryżu (bez woreczka). Przez chwilę prażymy, a następnie dolewamy wodę i kostkę rosołową. W międzyczasie kroimy cebulę, mielimy mięso i smażymy je razem na patelni. Posypujemy odrobinę solą, pieprzem i połową przyprawy meksykańskiej oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy pomidory, a następnie fasolkę i kukurydzę oraz pozostałą przyprawę. Gdy mięso się przysmaży, wrzucamy je do garnka i przez 10 minut gotujemy na małym ogniu. Na koniec zabielamy śmietaną. Nakładamy na talerze lub do miseczek i posypujemy garścią startego sera.
Smacznego!
PS Podziękowania dla Klaudii za fotkę 😉