Torty to najdroższe i najbardziej wykwintne z wyrobów cukierniczych. Przyrządzane są zazwyczaj na szczególne okazje, takie jak śluby, imieniny czy urodziny. Podstawa każdego tortu jest ciasto, najczęściej biszkoptowe. Nie jest to jednak regułą. Do zrobienia tortu wykorzystuje się również ciasta piaskowe. Najważniejszą częścią każdego tortu jest nadzienie, czyli masa tortowa oraz ozdoby. Nazwa tortu najczęściej świadczy o tym, jakie ciasto lub masa jest jego składnikiem. Są więc torty orzechowe, czekoladowe, kawowe, owocowe, biszkoptowe lub makowe.
Torty zazwyczaj są w kształcie walca, ale są także prostopadłościenne.
Aby przygotować tort należy najpierw upiec ciasto, następnie wykonać masę i przygotować elementy dekoracyjne. Kiedy przyrządzamy tort biszkoptowy, upieczony biszkopt należy przekroić w poprzek, na odpowiednią ilość placków. Ważne jest także, aby przygotowane spody tortowe nasączyć na przykład alkoholem. Następnie przekładamy je masą i wyrównujemy tort. Ostateczna czynność to ozdabianie owocami lukrem lub kremem.
Blaty tortowe pieczemy w tortownicy, czyli okrągłej formie składającej się z dwóch części. Ruchomego dna i kolistej obręczy ściśle dopasowanej do dna.
Do zrobienia tortu najczęściej wybiera się jedną z siedmiu rodzajów mas. Są to:
– masa maślana o smaku czekoladowym lub kawowym, z dodatkiem żółtek lub jaj,
– masa grylażowa z małym dodatkiem masła, którą przygotowuje się na bazie orzechów lub migdałów,
– masa owocowa, do której przygotowania wykorzystuje się galaretki, dżemy, marmolady lub przeciery owocowe,
– masa kaimaczowa, którą robi się gotując mleko z cukrem, dodając kawa, wanilię, kakao, orzechy lub tym podobne, aby uzyskać określony smak,
– masa z bitej śmietany z dodatkami smakowymi,
– masa przyrządzana z białek z dodatkami smakowymi,
– masa z jaj ubijanych na parze z masłem, cukrem i dodatkami smakowymi.