Dorsz jest bardzo zdrową i lekkostrawną rybą, dlatego powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Dorsz w sosie orzechowym to przepyszna potrawa, której przygotowanie zajmie nam tylko pół godzinki.
Składniki potrzebne do przygotowania porcji dla czterech osób:
- Cztery filety z dorsza po dwadzieścia dekagramów każdy
- dwadzieścia dekagramów ryżu długoziarnistego
- dziesięć orzeszków ziemnych bez soli
- jedna średnia cebula
- trzy jagody jałowca
- dwa żółtka
- jeden listek laurowy
- jedna szklanka białego wina
- pół opakowania śmietany kremówki
- dwie łyżki masła lub margaryny
- cztery dekagramy rodzynek
- sok z jednej cytryny
- sól
- biały pieprz
- plasterki cytryny
- melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Płuczemy i osuszamy rodzynki, a następnie wsypujemy je do ryżu na około pięć minut przed końcem gotowania.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku gotujemy trzy szklanki wody z winem, łyżeczką soli, cebulą, listkiem laurowym i jagodami.
Filety rybne dokładnie myjemy i skraplamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy aby się zamarynowały.
Po czasie marynowania, filety umieszczamy w garnku z winna miksturą i dusimy pod przykryciem przez około osiem minut. Po uduszeniu wyciągamy delikatnie filety i zabezpieczamy, aby nie wystygły. Przecieramy sos przez gęste sito i odlewamy z niego jedną szklankę, zawartość której mieszamy ze śmietaną i gotujemy pięć minut na bardzo małym ogniu. Roztrzepać żółtka i wlać do sosu, ale nie gotować! Doprawić do smaku, wedle uznania, solą i pieprzem.
Na końcu siekamy orzechy ziemne i wsypujemy do sosu. Odsączamy ryż na sitku, a następnie lekko go podsmażamy na patelni. Uduszone filety rozkładamy na półmisku, dodajemy po porcji ryżu i polewamy sosem. Resztę sosu wlewamy do sosjerki, aby goście mogli dolać sosu wedle własnego uznania. Danie dekorujemy plasterkami cytryny i melisą.