Do przygotowania makaronu z pieczarkami, szpinakiem i soczewicą potrzebne są:
- makaron typu penne (ewentualnie inny tego rodzaju)
- czerwona lub zielona soczewica (osobiście uważam, że czerwona będzie lepsza)
- pieczarki
- szpinak (nie musi być koniecznie świeży, może być mrożony)
- cebula zwykła
- czosnek
- gałka muszkatołowa,
- sól oraz pieprz
Przygotowanie
Soczewicę należy wypłukać w zimnej wodzie. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki standardowo, w plasterki jak na pizzę. Smażymy obydwa składniki na oleju w głębszym rondlu. Po chwili dodajemy szpinak. Mieszamy i przesmażamy razem. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, starty ząbek czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane i połączone składniki zalewamy wodą, powyżej ich poziomu i dusimy pod przykryciem. Wodą powinna zostać wchłonięta przez soczewicę. Powinno to potrwać około piętnastu minut. Jeżeli użyliśmy zielonej soczewicy potrwa to nieco dłużej około trzydzieści, trzydzieści pięć minut. Czerwona soczewica będzie lepsza również z tego względu, że kolorystycznie ładnie skontrastuje się z zielonym szpinakiem.
Jeżeli powstanie nam „papka” nie przejmujmy się – tak właśnie miało być :). Teraz tylko pozostaje ugotować makaron. Ważne żeby był to makaron w postaci rurek, jak wspomniałam, najlepiej penne, ugotowany al dente. Podajemy na talerzu, na który najpierw wysypujemy makaron, a następnie na środku
Całość dekorujemy jakimś zielem typu pietruszka, koperek czy bazylia. Co kto lubi i co kto ma 😉
Życzę smacznego!