Dziś czas na najpyszniejsze z dań do przygotowania, czyli desery, torty i ciasta. Kilka kolejnych postów poświęconych będzie właśnie takim przysmakom.
Zacznę od tortu lodowo-brzoskwiniowego, który jest wprost idealnym deserem na upalne dni.
Do przygotowania biszkoptu, który będzie bazą tortu, potrzebne będą:
- cztery jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki maki pszennej (tortowej;) )
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Do przygotowania śmietankowej masy potrzebować będziemy:
- 250 ml słodkiej śmietanki (trzydziestki)
- dwóch łyżeczek cukru pudru
- dwóch łyżeczek żelatyny
Dodatkowo należy przygotować puszkę brzoskwiń w syropie, pół litra lodów waniliowych oraz garść płatków migdałowych.
Do dzieła!
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodając cukier i żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Skrapiamy aromatem do pieczenia. Kolejno mieszamy składniki „mokre” i „suche”. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej tłuszczem, aby biszkopt nie przywarł. Pieczemy około dwudziestu pięciu minut w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Garść migdałów wysypujemy na suchą, teflonową patelnię i delikatnie prażymy. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody, koniecznie gorącej. Śmietankę schłodzoną w lodówce ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i mieszamy.
Gdy mamy tak przygotowane elementy tortu należy je połączyć w jedną całość. Na biszkopcie układamy większą część pokrojonych brzoskwiń, następnie lody waniliowe i ubitą śmietanę.
Dekorujemy tort migdałami i pozostałymi kostkami brzoskwiń.
PYCHA! 🙂