Krewetki w białym winie z pietruszką i czosnkiem

Krewetki w białym winie z pietruszką i czosnkiemKrewetki kojarzą się z wykwintnym daniem, które warto zjeść na romantyczną kolację. Często też wyobrażamy sobie, że ich przygotowanie trwa bardzo długo. Tymczasem krewetki z tego przepisu robi się bardzo szybko i będą pasowały i na lunch i jako przystawka. Czego potrzeba?

Potrzebujemy:

  • 250 gramów dużych białych, obranych krewetek (mogą być mrożone) – w tym przepisie użyłam krewetek z Lidla
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 40 mililitrów białego wina
  • sok z połowy cytryny

Krewetki w białym winie z pietruszką i czosnkiem - na patelni

Przygotowujemy:

Na patelni roztapiamy masło, następnie na 30-40 sekund wrzucamy na nie czosnek przeciśnięty przez praskę. Po tym czasie dodajemy krewetki i pietruszkę i podsmażamy przez 3-4 minuty. Na koniec mieszamy wino z sokiem z cytryny i wlewamy na patelnię, czekając chwilę, aż smaki się przegryzą.

Krewetki najlepiej podawać z makaronem, jako danie główne lub same jako przystawkę.

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This