Krewetki kojarzą się z wykwintnym daniem, które warto zjeść na romantyczną kolację. Często też wyobrażamy sobie, że ich przygotowanie trwa bardzo długo. Tymczasem krewetki z tego przepisu robi się bardzo szybko i będą pasowały i na lunch i jako przystawka. Czego potrzeba?
Potrzebujemy:
- 250 gramów dużych białych, obranych krewetek (mogą być mrożone) – w tym przepisie użyłam krewetek z Lidla
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 40 mililitrów białego wina
- sok z połowy cytryny
Przygotowujemy:
Na patelni roztapiamy masło, następnie na 30-40 sekund wrzucamy na nie czosnek przeciśnięty przez praskę. Po tym czasie dodajemy krewetki i pietruszkę i podsmażamy przez 3-4 minuty. Na koniec mieszamy wino z sokiem z cytryny i wlewamy na patelnię, czekając chwilę, aż smaki się przegryzą.
Krewetki najlepiej podawać z makaronem, jako danie główne lub same jako przystawkę.