Pożywne śniadanie to najlepszy, możliwy start dnia. Stanowi prawdziwe paliwo oraz zastrzyk energii, który pozwala funkcjonować na pełnych obrotach, często wtedy, kiedy jest to najbardziej potrzebne. Jak w związku z tym powinien wyglądać nasz pierwszy posiłek? Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, a jak najmniej pustych kalorii? Oto 5 pomysłów na zdrowe i – co nie mniej ważne – smaczne śniadanie…
Owsianka
Owsianka to bardzo prosty, szybki i pożywny posiłek, w związku z tym posiada wszystkie te cechy, których oczekujemy od śniadań. Jednak owsianki typu instant, dostępne na półkach sklepowych, powinny być używane jedynie w ostateczności, ponieważ wartościami odżywczymi znacznie ustępują temu, co możemy w sposób niemalże błyskawiczny przygotować we własnym domu. Wystarczy szklanka mleka 2% oraz pół szklanki ugotowanej mieszanki płatków i otrębów owsianych. Zalewamy otręby podgrzanym mlekiem i czekamy 20 minut, aby wszystko zdążyło napęcznieć i gotowe. W celu wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych warto dodać odrobinę owoców w dowolnej dla nas formie.
Ryż na mleku
Świetną alternatywę dla owsianki stanowić może ryż na mleku. Jak się za to zabrać? Szklankę ryżu należy ugotować w szklance mleka, do momentu aż całkowicie zmięknie. Na sam koniec dodać jeszcze odrobinę mleka, a całość „doprawić” konfiturą lub świeżymi owocami. Dostępne w marketach gotowce to prawdziwa kopalnia cukru i sztucznych składników, dlatego lepiej przygotowywać to danie samodzielnie, zwłaszcza, ze nie jest to szczególnie skomplikowane i czasochłonne.
Pyszne kakao
Kakao to w prawdzie nie posiłek, jednak wartościami odżywczymi nie ustępuje wielu, na pierwszy rzut oka bardziej treściwym przekąskom. Ponadto poprawia nastrój, wzmacnia koncentrację, a wypijane regularnie przedłuża życie. No i jak smakuje…
Jajecznica z łososiem i ze szpinakiem
Jajecznica to danie, które od dawien dawna walczy z kanapkami o miano najpopularniejszego śniadania. Nie ma zresztą nic w tym złego – jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, i o ile nie będą jadane codziennie, z pewnością przyczynią się do poprawy kondycji naszego organizmu. Kto powiedział jednak, że jajecznica musi być nudna. Dorzucenie odrobiny łososia i szpinaku nie tylko polepszy jej smak, lecz dostarczy ponadto wartościowych składników, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3.
No właśnie – kanapki
Kanapka, zwłaszcza ta z serem i szynką, która stała się dla wielu symbolem śniadaniowej nudy, nie musi oznaczać rutyny. Dodanie niekonwencjonalnych składników i przypraw z pewnością nada jej nowego charakteru. Co to może być? Własnoręcznie zrobiona pasta z czerwonej papryki, sery owcze lub kozie, pieczony kurczak… W tym względzie panuje dowolność – ważne jedynie (lub aż), żeby były to składniki pożywne i zdrowe. Warto także białe pieczywo zamienić na ciemne, wieloziarniste, które dostarczy nam sporą dawkę błonnika.
Oczywiście to jedynie propozycje i nie muszą wszystkim przypaść do gustu. Możliwości jest bardzo dużo i warto szukać rozwiązań idealnych dla nas samych. Ciekawe przepisy są dostępne w sieci, a tutaj np. możesz znaleźć nieco więcej na ten temat.