5 pomysłów na zdrowe śniadanie

Pożywne śniadanie to najlepszy, możliwy start dnia. Stanowi prawdziwe paliwo oraz zastrzyk energii, który pozwala funkcjonować na pełnych obrotach, często wtedy, kiedy jest to najbardziej potrzebne. Jak w związku z tym powinien wyglądać nasz pierwszy posiłek? Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, a jak najmniej pustych kalorii? Oto 5 pomysłów na zdrowe i – co nie mniej ważne – smaczne śniadanie…

Owsianka

Owsianka to bardzo prosty, szybki i pożywny posiłek, w związku z tym posiada wszystkie te cechy, których oczekujemy od śniadań. Jednak owsianki typu instant, dostępne na półkach sklepowych, powinny być używane jedynie w ostateczności, ponieważ wartościami odżywczymi znacznie ustępują temu, co możemy w sposób niemalże błyskawiczny przygotować we własnym domu. Wystarczy szklanka mleka 2% oraz pół szklanki ugotowanej mieszanki płatków i otrębów owsianych. Zalewamy otręby podgrzanym mlekiem i czekamy 20 minut, aby wszystko zdążyło napęcznieć i gotowe. W celu wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych warto dodać odrobinę owoców w dowolnej dla nas formie.

Ryż na mleku

Świetną alternatywę dla owsianki stanowić może ryż na mleku. Jak się za to zabrać? Szklankę ryżu należy ugotować w szklance mleka, do momentu aż całkowicie zmięknie. Na sam koniec dodać jeszcze odrobinę mleka, a całość „doprawić” konfiturą lub świeżymi owocami. Dostępne w marketach gotowce to prawdziwa kopalnia cukru i sztucznych składników, dlatego lepiej przygotowywać to danie samodzielnie, zwłaszcza, ze nie jest to szczególnie skomplikowane i czasochłonne.

Pyszne kakao

Kakao to w prawdzie nie posiłek, jednak wartościami odżywczymi nie ustępuje wielu, na pierwszy rzut oka bardziej treściwym przekąskom. Ponadto poprawia nastrój, wzmacnia koncentrację, a wypijane regularnie przedłuża życie. No i jak smakuje…

Jajecznica z łososiem i ze szpinakiem

Jajecznica to danie, które od dawien dawna walczy z kanapkami o miano najpopularniejszego śniadania. Nie ma zresztą nic w tym złego – jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, i o ile nie będą jadane codziennie, z pewnością przyczynią się do poprawy kondycji naszego organizmu. Kto powiedział jednak, że jajecznica musi być nudna. Dorzucenie odrobiny łososia i szpinaku nie tylko polepszy jej smak, lecz dostarczy ponadto wartościowych składników, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3.

No właśnie – kanapki

Kanapka, zwłaszcza ta z serem i szynką, która stała się dla wielu symbolem śniadaniowej nudy, nie musi oznaczać rutyny. Dodanie niekonwencjonalnych składników i przypraw z pewnością nada jej nowego charakteru. Co to może być? Własnoręcznie zrobiona pasta z czerwonej papryki, sery owcze lub kozie, pieczony kurczak… W tym względzie panuje dowolność – ważne jedynie (lub aż), żeby były to składniki pożywne i zdrowe. Warto także białe pieczywo zamienić na ciemne, wieloziarniste, które dostarczy nam sporą dawkę błonnika.

Oczywiście to jedynie propozycje i nie muszą wszystkim przypaść do gustu. Możliwości jest bardzo dużo i warto szukać rozwiązań idealnych dla nas samych. Ciekawe przepisy są dostępne w sieci, a tutaj np. możesz znaleźć nieco więcej na ten temat.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This