I znów na początek nieco teorii. Risotto to typowo włoski przysmak, który upodobały sobie także inne kuchnie europejskie. Do samej Italii potrawa ta najprawdopodobniej dotarła z Chin za sprawą Marco Polo. Głównym jej składnikiem jest ryż, który podsmaża się na tłuszczu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz białego wina. Po wyparowaniu alkoholu ryż gotuje się na rosole do miękkości. Dalsze czynności zależne są już od tego, z czym chcemy podać risotto.
Przepisem na dziś będzie risotto z dynią, czyli Risotto di Zucca.
Oto składniki
- jedna szklanka dyni pokrojonej z kostkę
- szklanka mleka
- pół litra bulionu drobiowego
- dwie, trzy łyżki masła
- mała cebula
- szalotka
- sto gramów ryżu (najlepiej specjalnego do risotto)
- ćwierć szklanki białego wina
- świeżo starta gałka muszkatołowa do doprawienia
- sól i pieprz
- Dodatkowo niezbędne będą cztery łyżki pokrojonego masła i pół szklanki startego parmezanu.
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę dynię należy przez dwanaście godzin moczyć w mleku (najlepiej w lodowce). Wcześniej dobrze jest także przygotować bulion.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i połowę z odsączonej z mleka dyni. Całość smażymy na niewielkim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy ryż, który mieszając podsmażamy oraz wino. Gdy alkohol odparuje, do suchego ryżu stopniowo dodajemy bulion, a na końcu pozostałą część dyni. Po tych zabiegach, ryż powinien być al dente.
Ostatnim etapem, już po zestawieniu patelni z ognia, będzie dodanie masła i parmezanu, które połączą wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.