Sezon truskawkowy właśnie trwa! Bardzo wiele osób cały rok czeka na te przepyszne owoce, aby przez dwa miesiące, kiedy dostępne są na rynku w najlepszym smaku, delektować się nimi pod każdą z możliwych postaci.
Moją propozycją będzie przepyszny tort truskawkowy o bardzo lekkiej konsystencji, wprost idealny jako deser w letnie dni.
Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:
- półtora kilograma truskawek
- dziewięćset gram homogenizowanego serka o naturalnym smaku (to jest około sześciu opakowań)
- jedna szklanka cukru pudru (ewentualnie pół szklanki słodzika w proszku)
- pięćdziesiąt gram żelatyny
- dwie i pół szklanki wody
- dwie galaretki truskawkowe
Tort możemy przygotować zarówno na biszkopcie, który sami przygotujemy i upieczemy, gotowym spodzie biszkoptowym lub wykładamy spód tortownicy okrągłymi biszkoptami. Możliwość istnieje także taka, aby zrobić tort całkowicie bez spodu, wówczas będzie on jeszcze bardziej lekki.
Zabieramy się za truskawki. Należy je dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w połówki.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Serki homogenizowane mieszamy za pomocą miksera z cukrem i wystudzoną żelatyną. Do tak przygotowanej masy dodajemy polowe ilości pokrojonych truskawek i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy. Jeżeli robimy wersję bez biszkoptu dobrze będzie wcześniej wyłożyć tortownicę folią. Na masie układamy pozostałe truskawki i zalewamy wystudzoną galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Jeżeli nie przejmujemy się AŻ tak kaloriami możemy całość udekorować bitą śmietaną.