Zrzut ekranu 2014 08 22 o 14.36.33
Na lunch

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Kuchnia francuska uchodzi za najbardziej wykwintną kuchnię świata, co automatycznie rodzi skojarzenie, że trzeba posiadać nie lada kunszt żeby podołać jakiemukolwiek przepisowi. Zamieszczę kilka moich ulubionych przepisów by udowodnić, że jest to myślenie błędne.

Tarta ze szpinakiem – liście szpinaku w śmietankowo-serowym sosie i na kruchym spodzie (znakomita zarówno na ciepło, jak i na zimno)

 

Czego potrzebujemy?

* na ciasto:

  •     1 szklanka mąki
  •     125 g masła
  •     1 jajko
  •     łyżka wody
  •     sól, pieprz, tłuszcz

 

* na nadzienie:

  •     150 ml śmietany
  •     500 g świeżego szpinaku
  •     2 jajka
  •     150 g żółtego sera (tartego)
  •     2 ząbki czosnku
  •      sok z cytryny
  •     sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Etap 1

Łączymy mąkę, masło, żółtka z jajek, wodę i przyprawy i ugniatamy ciasto. Formujemy zeń kulę, owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce.

Etap 2

Dokładnie myjemy szpinak, usuwamy ogonku i blanszujemy osolonym wrzątkiem. Przystępujemy do przygotowania sosu z jaj, śmietany, sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z połowy cytryny i przypraw.

Etap 3

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart (średnica ok. 25 cm). Nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy 10 minut w 180 °C. Liście szpinaku układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy przygotowaną masą i pieczemy ok. 20 minut.

 

O autorzeKamila Lewandowska

Pieczenie to moja największa pasja. Na blogu publikuję przepisy na domowe wypieki, od tradycyjnych ciast po nowoczesne torty i ciasteczka. Uwielbiam eksperymentować z dekoracjami i dzielić się pomysłami na kreatywne desery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *