Jestem na diecie, więc mam większy zapał do gotowania. Na obiad była ryba po grecku w 20 minut, na kolację postanowiłam zrobić faszerowaną paprykę. Zwykle do środka dodaję wieprzowe mielone mięso, ryż, cebulę, pieczarki, ale dziś trochę to danie odchudziłam. Mimo tego wyszło mega dobre.
Składniki:
- 4 duże papryki dowolnego koloru – ja wybrałam czerwone
- 500 gramów mielonego mięsa z indyka
- 250 gramów pieczarek
- 3 cebule
- przyprawy: pieprz cayenne, trochę soli, pieprz czarny
Przygotowanie:
Najpierw obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażam na oliwie, w międzyczasie krojąc pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodaję je i czekam aż się skurczą i zmiękną. Wtedy dodaję mięso i doprawiam wszystko przyprawami. Nastawiam piekarnik na 180 stopni góra-dół. Odcinam „głowy” paprykom, które potem będą stanowiły przykrywkę. Wyciągam pestki, aby mieć jak najwięcej przestrzeni. Nakładam farsz do papryk i wrzucam je do piekarnika na ok. godzinę. Wychodzą pycha 🙂
Wygląda pysznie! Koniecznie muszę spróbować zrobić takie papryczki.