Dietetyczna faszerowana papryka

Jestem na diecie, więc mam większy zapał do gotowania. Na obiad była ryba po grecku w 20 minut, na kolację postanowiłam zrobić faszerowaną paprykę. Zwykle do środka dodaję wieprzowe mielone mięso, ryż, cebulę, pieczarki, ale dziś trochę to danie odchudziłam. Mimo tego wyszło mega dobre. 

Składniki:

  • 4 duże papryki dowolnego koloru – ja wybrałam czerwone
  • 500 gramów mielonego mięsa z indyka
  • 250 gramów pieczarek
  • 3 cebule
  • przyprawy: pieprz cayenne, trochę soli, pieprz czarny

Przygotowanie:

Najpierw obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażam na oliwie, w międzyczasie krojąc pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodaję je i czekam aż się skurczą i zmiękną. Wtedy dodaję mięso i doprawiam wszystko przyprawami. Nastawiam piekarnik na 180 stopni góra-dół. Odcinam „głowy” paprykom, które potem będą stanowiły przykrywkę. Wyciągam pestki, aby mieć jak najwięcej przestrzeni. Nakładam farsz do papryk i wrzucam je do piekarnika na ok. godzinę. Wychodzą pycha 🙂

pieczarki

pieczarki2

pieczarki i mieso

papryka3

papryka2

papryka

Jedna odpowiedź
  1. Natalia 3 stycznia 2016 Odpowiedz

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This