Powiedzmy to sobie szczerze, nie każdy ma talent do gotowania. Jednak bardzo wiele osób może się nauczyć kilku prostych trików, które sprawią, że ich posiłki będą smaczne i sycące. Jedną z takich umiejętności jest posługiwanie się ziołami. Są one wartościowe dla organizmu oraz nadają potrawom różnorodnych smaków. Aby dokonywać cudów w kuchni, należy poznać zioła ich zastosowanie.
Czym są zioła?
Zioła to części roślin, które mają właściwości wpływające na organizm i metabolizm człowieka. Te fragmenty roślin, które są drogocenne to surowiec zielarski. Rodzaje ziół są najczęściej podawane w aspekcie ich zastosowania. A więc mamy zioła lecznicze, przyprawowe oraz olejkodajne. Osobną kategorią są rośliny trujące, które oczywiście mają moc wpływania na nasz organizm, ale nie w sposób, którego byśmy sobie życzyli. Zioła lecznicze nie zawsze mają wspaniałe walory smakowe, ale nadrabiają to cudownymi właściwościami leczniczymi. Bardzo wiele ziół może służyć jako pierwsza pomoc w popularnych dolegliwościach oraz uzupełnienie antybiotykoterapii. Zioła olejkodajne służą zazwyczaj w kosmetyce i aromaterapii. Nie mają walorów smakowych, a ich skondensowana forma nawet zabrania spożywania.
Zioła w kuchni
Polska kuchnia może się niektórym wydawać monotonna i bez wyrazu. Natomiast prawda jest zupełnie inna, ponieważ polska słynie z zastosowania wielu ziół. Nasz klimat jest dogodny do uprawy bardzo wielu ich rodzajów. Co ciekawe, odpowiadamy za prawie 20 procent światowej produkcji ziół. Taki potencjał musi zostać odpowiednio wykorzystany.
Najciekawsze i najpopularniejsze polskie zioła
Pietruszka, koperek, lubczyk oraz tymianek to zioła, które spotkasz w każdej kuchni. Są one delikatne w smaku i nie mają intensywnego aromatu, dzięki czemu łatwo znaleźć ich zastosowanie. Oprócz tego niezbędny do przygotowywania wielu potraw będzie majeranek, mięta, melisa, kminek, bazylia, oregano, pokrzywa, cząber, chrzan, czosnek, gorczyca, a nawet jałowiec. Większość z nich z racji tego, że są hodowane w Polsce, nie są zbyt drogie. Warto mieć je w swojej spiżarni i sięgać w dogodnym momencie. Odpowiednio ususzone i przechowywane mogą bardzo długo czekać na swoje zastosowanie, nie tracąc walorów smakowych. Część ziół można mrozić. Należy do nich np. koper, pietruszka czy lubczyk, a więc te zielone i winne. Można je również ususzyć, jednak mrożenie jest dużo szybsze i rostrze i bardzo tanie zwłaszcza w sezonie.
Jak łączyć zioła z potrawami
Dla początkujących kucharzy niezbędne będzie posługiwanie się podpowiedziami znajdującymi się w przepisach. Aby poznać smaki i poprawnie je łączyć należy poznawać smaki i aromaty. Nie obędzie się bez prób i błędów, ale zanim to nastąpi, należy wcześniej wąchać i próbować poszczególnych ziół. Poznamy wtedy ich walory w niezaburzonej formie. Wyraźnie przekonamy się o ich smaku. Po jakimś czasie zaczniesz rozpoznawać ich aromaty. Jedne są słodkawe, a inne posiadają gorzki posmak. Jedne będą delikatne i swoje przeznaczenie znajdą w lekkich warzywnych daniach, natomiast te bardzo intensywne nadają się do dań mięsnych oraz warzyw korzeniowych i strączkowych. Warto przed zakupem danego zioła poczytać o ich zastosowaniu w internecie. Znajdziesz wtedy opis ich właściwości oraz produkty, z którymi warto je łączyć. Wiele ziół ma wszystkie cudowne właściwości. Leczą oraz pozytywnie wpływają na organizm, a dodatkowo cudownie smakują. Aż żal nie korzystać z tych dobrodziejstw.