Tort Malakoff to niemalże dzieło sztuki cukierniczej. Tort ten składa się z biszkoptowego ciast i masy migdałowej. Swoim smakiem uwiódł już niejednego miłośnika słodkości.
Składniki potrzebne do przygotowania tortu Malakoff dla szesnastu osób:
- 200 g obranych ze skórki migdałów
- 250 g miękkiego masła
- pięć świeżych żółtek
- 200 g cukru pudru
- dwa opakowania słodkiej śmietany
- jedna laska wanilii lub cukier wanilinowy
- starta skórka z jednej cytryny
- 300 g podłużnych, zwykłych biszkoptów
- odrobina cynamonu
- likier (może być pomarańczowy, kakaowy albo kawowy)
- rum lub winiak
- jedno opakowanie zagęstnika do śmietany
- jedna łyżka cukru
- cienko pokrojona skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Zaczynamy od migdałów, które należy bardzo drobno zetrzeć. Następnie ucieramy masło, które będzie podstawą kremu. Do ucieranego masła dodajemy kolejno żółtka i przesiany cukier puder. I na samym końcu wrzucamy przemielone wcześniej migdały i ubitą śmietanę. Całość mieszamy.
UWAGA! Jeżeli krem nam się zważy, wystarczy wstawić miskę z nim do ciepłej wody i gdy krem zacznie się lekko rozpuszczać, wtedy mieszać, aż grudki znikną.
Teraz dodajemy miąższ z laski wanilii, skórkę z cytryny i cynamon.
Na dnie tortownicy o średnicy dwudziestu sześciu centymetrów układamy folię spożywczą, a na niej biszkopty tak, aby nie zostało wolne miejsce między nimi. Teraz lekko kropimy je likierem i smarujemy kremem z migdałami. Te czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak powstaną nam tortowe warstwy. Pamiętajmy jednak, że na wierzchu tortu ma być krem. Górę toru przykrywamy folią i dociskamy garnkiem, tak aby warstwy się dobrze zespoliły. W takiej formie wkładamy tort na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek i folię, tort przekładamy na paterę. Pozostałą śmietankę ubijamy i zagęszczamy zagęstnikiem i cukrem. Tą śmietaną pokrywamy krawędzie tortu i dekorujemy jego wierzch dodając również kandyzowane owoce lub zrumienione na patelni migdały.