Składniki potrzebne do przygotowania porcji Cannelloni dla czterech osób:
- 16 gotowych cannelloni
- pięćdziesiąt dekagram botwiny z buraka naciowego lub szpinaku
- dwie łyżki masła
- trzy obrane i posiekane szalotki
- jeden mały kieliszek koniaku
- trzy łyżki słodkiej śmietany
- ¾ filiżanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- dwa roztrzepane jajka
- dwie łyżki startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- jedna do dwóch filiżanek mleka
- dwa żółtka
- jedna filiżanka startego
- żółtego sera
- dwie łyżki płynnego masła
Przygotowanie:
Cannelloni gotujemy w posolonej wodzie według przepisu, jaki znajduje się na opakowaniu producenta.
Z botwiny usunąć zewnętrzne liście, pozostałe liście umyć. Gotować około minuty, następnie wyciągnąć, odcedzić, poszatkować i ugnieść.
W garnku roztopić masło i dusić w nim szalotki przez około pięć minut, aż się zeszklą. Następnie zalać koniakiem i podpalić. Teraz dodać śmietaną, botwinę i smażyć około pięciu minut. Obrane orzechy lekko przyrumieniamy na patelni i dodać do botwiny i wymieszać razem z jajami i serem. Jeszcze tylko doprawić do smaku solą i pieprzem, a także tarta gałką muszkatołową i farsz gotowy.
Cannelloni napełniamy farszem za pomocą małej łyżeczki i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek.
Przygotowanie sosu: W garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodać mleko i gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i rozmieszać z żółtkami i połówką sera. Doprawić solą i gałką.
Sosem polewamy cannelloni, kropimy dodatkowo masłem i posypujemy resztką sera. Zapiekamy przez piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu dwudziestu stopni.
Dobra rada: Cannelloni najlepiej podawać razem z czerwonym winem.