Wysokie temperatury panujące w lecie powodują jednoczesne osłabienie organizmu. Nie mamy wtedy sił, aby zaprzęgać cały swój organizm do trawienia ciężkostrawnych posiłków. Zamiast tego będziemy mogli postawić na lżejsze potrawy, które uzupełnią energię i jednocześnie nie będą powodowały dodatkowego zmęczenia i obciążenia dla swojego ciała. Świetnym pomysłem jest skorzystanie z produktów sezonowych i wykorzystanie ich do stworzenia pysznego posiłku. W lecie mamy prawdziwy rozkwit jeżeli chodzi o warzywa i owoce. Warto sięgnąć po nie i skomponować z nich pyszną, letnie sałatki. To świetne rozwiązanie, które równie dobrze może być dodatkiem do cięższych posiłków z grilla. Poniżej zamieszczamy wybrane przez nas 3 przepisy na letnie sałatki.
-
Sałatka masłowa z rzodkiewką – przepis
Składniki
– 3 łyżki majonezu
– 1 główka sałaty masłowej
– 2 pęczki rzodkiewek
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek koperki
– przyprawy (sól, cukier, pieprz)
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności należy oczyścić warzywa pod bieżącą wodą. Sałatę należy porwać rękoma na mniejsze części. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cieniutkie plasterki. Szczypiorek wraz z koperkiem siekamy drobno. Wszystkie składniki przesypujemy do jednej miski i mieszkamy wraz z majonezem. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli oraz Pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę można podać zaraz po przyrządzeniu. Czas wykonania – 5 minut.
-
Sałatka z tuńczykiem – przepis
Składniki
– 6 listków sałaty
– Pół puszki tuńczyka
– 1 pomidor
– 1 papryka żołta
– cebula
– łyżeczka oliwy z oliwek
– przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania
Sałatę porwać na mniejsze części i przełożyć do miski. Pomidory, paprykę i cebulę posiekać na mniejsze kawałki według uznania i dołożyć do wcześniej przygotowanego pojemnika. Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Skropić delikatnie oliwą z oliwek i doprawić do smaku. Sałatka jest gotowa do podania. Czas przygotowania – 5 minut.
Sprawdź też przepisy na inne pyszne, zdrowe i lekkie sałatki w Women’s Health.
-
Sałatka cezar – przepis
Składniki na sałatkę
– 2 główki sałaty rzymskiej
– 1 główka sałaty dębowej
– 4 plastry bekonu
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 50 g parmezanu
– 8 filetów anchois
– sól i pieprz
Składniki na sos
– 2 jajka
– 1 cytryna
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżka startego parmezanu
– sól i pieprz
Sposób przygotowania
Bekon należy pokroić w plastry i usmażyć na chrupko. Następnie piersi z kurczaka należy rozdzielić i doprawić solą i pieprzem. Mięso należy usmażyć na patelni grillowej polewając je tłuszczem wytopionym z bekonu. Sałatę osuszamy i porywamy na kawałki, a następnie układamy ją na talerzu. Polewamy ją sosem i układamy na niej anchois. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. Całość posypujemy bekonem i płatkami parmezanu. Na koniec polewamy sałatkę resztą sosu.
Sposób przygotowania sosu
Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2,5 minuty. Po zagotowaniu wyjmujemy je i zalewamy zimną wodą. Do sosjerki wyciskamy sok z całej cytryny (około 2 łyżki) i mieszamy z 6 łyżkami oliwy. Do sosu dodajemy półpłynne żółtko z ugotowanego wcześniej jajka. Wsypujemy parmezan i całość miksujemy na gładką masę. Czas przygotowania – 20 minut.