3 przepisy na pyszne, letnie sałatki

Wysokie temperatury panujące w lecie powodują jednoczesne osłabienie organizmu. Nie mamy wtedy sił, aby zaprzęgać cały swój organizm do trawienia ciężkostrawnych posiłków. Zamiast tego będziemy mogli postawić na lżejsze potrawy, które uzupełnią energię i jednocześnie nie będą powodowały dodatkowego zmęczenia i obciążenia dla swojego ciała. Świetnym pomysłem jest skorzystanie z produktów sezonowych i wykorzystanie ich do stworzenia pysznego posiłku. W lecie mamy prawdziwy rozkwit jeżeli chodzi o warzywa i owoce. Warto sięgnąć po nie i skomponować z nich pyszną, letnie sałatki. To świetne rozwiązanie, które równie dobrze może być dodatkiem do cięższych posiłków z grilla. Poniżej zamieszczamy wybrane przez nas 3 przepisy na letnie sałatki.

  1. Sałatka masłowa z rzodkiewką – przepis

 

Składniki

– 3 łyżki majonezu

– 1 główka sałaty masłowej

– 2 pęczki rzodkiewek

– 1 pęczek szczypiorku

– 1 pęczek koperki

– przyprawy (sól, cukier, pieprz)

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy oczyścić warzywa pod bieżącą wodą. Sałatę należy porwać rękoma na mniejsze części. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cieniutkie plasterki. Szczypiorek wraz z koperkiem siekamy drobno. Wszystkie składniki przesypujemy do jednej miski i mieszkamy wraz z majonezem. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli oraz Pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę można podać zaraz po przyrządzeniu. Czas wykonania – 5 minut.

  1. Sałatka z tuńczykiem – przepis

Składniki

– 6 listków sałaty

– Pół puszki tuńczyka

– 1 pomidor

– 1 papryka żołta

– cebula

– łyżeczka oliwy z oliwek

– przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania

Sałatę porwać na mniejsze części i przełożyć do miski. Pomidory, paprykę i cebulę posiekać na mniejsze kawałki według uznania i dołożyć do wcześniej przygotowanego pojemnika. Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Skropić delikatnie oliwą z oliwek i doprawić do smaku. Sałatka jest gotowa do podania. Czas przygotowania – 5 minut.

Sprawdź też przepisy na inne pyszne, zdrowe i lekkie sałatki w Women’s Health.

  1. Sałatka cezar – przepis

Składniki na sałatkę

– 2 główki sałaty rzymskiej

– 1 główka sałaty dębowej

– 4 plastry bekonu

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– 50 g parmezanu

– 8 filetów anchois

– sól i pieprz

Składniki na sos

– 2 jajka

– 1 cytryna

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– 1 łyżka startego parmezanu

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

Bekon należy pokroić w plastry i usmażyć na chrupko. Następnie piersi z kurczaka należy rozdzielić i doprawić solą i pieprzem. Mięso należy usmażyć na patelni grillowej polewając je tłuszczem wytopionym z bekonu. Sałatę osuszamy i porywamy na kawałki, a następnie układamy ją na talerzu. Polewamy ją sosem i układamy na niej anchois. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. Całość posypujemy bekonem i płatkami parmezanu. Na koniec polewamy sałatkę resztą sosu.

Sposób przygotowania sosu

Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2,5 minuty. Po zagotowaniu wyjmujemy je i zalewamy zimną wodą. Do sosjerki wyciskamy sok z całej cytryny (około 2 łyżki) i mieszamy z 6 łyżkami oliwy. Do sosu dodajemy półpłynne żółtko z ugotowanego wcześniej jajka. Wsypujemy parmezan i całość miksujemy na gładką masę. Czas przygotowania – 20 minut.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This