Idealne ciasto biszkoptowe

Ciasta biszkoptowe należą do najdelikatniejszych i najbardziej pulchnych wyrobów. Przyrządza się je z jaj, mąki i cukru, bez dodatku tłuszczu.
biszkopot
Są trzy sposoby przyrządzania tego ciasta:
Pierwszy sposób:
         oddzielamy jajka od żółtek i ucieramy je z dwoma trzecimi ilości cukru,
         ubijamy pianę i usztywniamy ją dodatkowo dodając jedną trzecią cukru pod sam koniec ubijania,
         łączymy masę żółtkową z pianą,
         dodajemy mąkę.
Sposób drugi:
         wlewamy całe jajka do miski i dodajemy cukier,
         ubijamy jaja na pulchną pianę,
         dodajemy mąkę.
Trzeci sposób:
         oddzielamy żółtka,
         ubijamy pianę,
         do sztywnej już piany dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając,
         dodajemy po jednym żółtku i jednej łyżce mąki do ubijanej piany.
W każdym z opisanych powyżej sposobów pamiętać należy o wcześniejszym umyciu jaj i sprawdzeniu czy są świeże. In świeższe jaja, tym lepszy biszkopt. Kolejna ważna czynność to przesianie mąki. Proporcja składników na ciasto biszkoptowe zależy od ich przeznaczenia. I tak, ciasto przeznaczone na rolady będzie najlepsze przygotowane w proporcji: jedno jajo, jedna łyżka cukru, jedna łyżka mąki. Przygotowując grube placki biszkoptowe na torty, najlepszy efekt osiągnie się stosując: półtora łyżki mąki na jedno jajo. Dobre efekt uzyskuje się ponadto dodając mąkę ziemniaczaną, według proporcji jedna łyżka mąki na pięć jaj.
Należy zwrócić uwagę na sposób dodawania mąki. Nie powinni się nigdy wsypywać odmierzonej mąki na powierzchnię piany. Mąkę dodaje się po trochu, wsypując ją ostrożnie po ściankach naczynia podczas ubijania. Pulchność ciasta zależy od ilości wtłoczonego powietrza. Duża ilość mąki wsypana na pianę grozi zniszczeniem struktury piany.
Gotową masę biszkoptową należy wyłożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Formę napełnia się ciastem do połowy i wstawia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, temperaturę można nieco zwiększyć, ale najwyżej do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi od piętnastu do dwudziestu pięciu minut. Upieczony biszkopt wyjmuje się z piekarnika bardzo ostrożnie i pozostawia w formie do ostygnięcia.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This