Składniki potrzebne do przygotowania zwykłych, najpopularniejszych naleśników:
- jedna szklanka mąki
- dwa lub trzy jaja
- półtora szklanki mlek
- sól
- cukier
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mleko łączymy z wodą (niecała połowa szklanki). Mąkę natomiast wsypujemy do dzbanka i dodajemy jajka, sól, cukier i trzy czwarte z mleka z wodą. Mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej użyć do tego celu trzepaczki, obojętnie – ręcznej czy elektrycznej. Teraz dodajemy resztę wody z mlekiem.
Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielkim kawałkiem słoniny. Chochlą nalewamy porcję ciasta i za pomocą ruchów patelnią, rozprowadzamy ciasto na całej jej powierzchni uzyskując cienki placek. Po chwili, gdy naleśnik podsmaży się z jednej strony, za pomocą łopatki lub energicznego ruchu patelnią, przewracamy placek na drugą stronę. Pierwszy naleśnik gotowy. Tę samą czynność wykonujemy do wykończenia ciasta.
Aby naleśniki nie stały się suche, po usmażeniu układamy je jeden na drugim.
To czym nadziejemy naleśniki jest zależne całkowicie od naszych upodobań kulinarnych. Możliwości jest bowiem mnóstwo! Może to być nadzienie z kapusty, także kapusty z grzybami, z sera, szpinaku lub na słodko: z dżemem, serem białym posłodzonym, z owocami, ze słodkim syropem i tak dalej.
W zależności od konsystencji nadzienia naleśnika, składamy go albo w tak zwaną chusteczkę (czyli na pół i jeszcze raz na pół), albo po prostu zwijamy w rulon. Nafaszerowane naleśniki można jeszcze dodatkowo obrumienić na patelni, na maśle. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Naleśniki biszkoptowe
Składniki: niepełna szklanka mąki, cztery jajka, jedna i jedna czwarta szklanki mleka, sól, cukier i słonina do smażenia.
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dzbanka i dodajemy żółtka wymieszane z mlekiem. Solimy i ubijamy za pomocą trzepaczki dodając pół szklanki wody. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodać do ciasta. Następnie delikatnie wymieszać ze sobą. Smażyć tak samo, jak naleśniki zwykłe.