Pieczony kurczak

Kurczak z piekarnika

Kurczak z piekarnika

Kurczak pieczony w całości w piekarniku to doskonały pomysł na niedzielny obiad, jak i na każdy inny dzień tygodnia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie (nie licząc czasu pieczenia). Tak naprawdę istotny jest tutaj czas pieczenia – marynata może być dowolna z posiadanych akurat składników.

Składniki:

  • cały kurczak – ok. 1,5-1,8 kg
  • do marynaty:
  • oliwa z oliwek – 50 mililitrów
  • ostra papryka – łyżeczka
  • słodka papryka – łyżeczka
  • suszone zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn) lub świeże – wtedy marynata będzie bardziej aromatyczna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka musimy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę). Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160-165 i pieczemy przez 1h 15 minut.

Kurczaka możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This