Nadal pozostajemy w tematyce biszkoptowej, ponieważ także Kukułka, mimo iż nie jest typowym tortem, ma biszkoptową bazę. Pieczemy biszkopt dokładnie w taki sam sposób, jak opisywałem to we wcześniejszych dwóch postach.
Do dalszego przygotowania potrzebne nam będą:
- litr śmietanki, kremówki trzydziestoprocentowej
- cztery śmietany w proszku fix
- dwie łyżki cukru pudru
- paczka okrągłych biszkoptów
- likier kawowy
Polewę będziemy przygotowywać z:
- dwóch tabliczek mlecznej czekolady,
- jednej tabliczki czekolady gorzkiej
- pięciu kieliszków wódki
- pół szklanki cukru
Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić w poprzek na dwie równe części. Czekolady rozpuszczany w garnku, dodając wódkę i cukier doprowadzamy do zagotowania i studzimy.
Litr śmietanki ubijamy z fixami i cukrem pudrem do sztywnej konsystencji. Biszkopt nasączamy w likierze kawowym.
Pomiędzy dwie warstwy biszkopta nakładamy kolejno połowę ubitej śmietany, okrągłe biszkopty, połowę z polewy, drugą część ubitej śmietany. Całość pokrywamy polewą.
Po przekrojeniu ciasto wygląda tak samo dobrze, jak i smakuje! Ciasto Kukułka ze względu na zawartość alkoholu polecane jest dla dorosłych smakoszy.