Amerykańskie pancakes – tanio, pysznie i łatwo

Jako mała dziewczynka widywałam te słynne słodkości tylko w telewizji i wydawały mi się czymś niebywale atrakcyjnym. Od tamtych czasów minęło już bardzo wiele lat, doszłam więc do wniosku, że spróbuję je zrobić w domu sama i sprawdzić, czy naprawdę są tak wspaniałe… Nie zawiodłam się!

Proste i tanie składniki

Otóż do zabrania się za smażenie pancakesów używamy wielu składników, które mamy już pod ręką w domu. Będą to:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • masło
  • opcjonalnie owoce do dekoracji
  • miód lub syrop klonowy

Często spotykałam się z tradycyjnymi naleśnikami, których ciasto przygotowywało się przy użyciu wody gazowanej w celu nadania im puszystości. To samo dzieje się w przypadku maślanki, która napowietrza nasze ciasto i czyni je rozpływającym się w ustach  – dosłownie.

Mieszanie ciasta

Nie ma jakichś szczególnych zasad co do sposobu powstawania masy. Ważne, byle została zmiksowana w blenderze, po czym powinna uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na jej powierzchni widać będzie bąbelki. Dodatkowym czynnikiem, który może zwiększyć objętość i puszystość wykonywanego ciasta, może być oddzielne wrzucenie do misy białka i żółtka jaja. Uprzednio ubite na sztywno białko doda pancakesom delikatności.

Przygotowanie

Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Uważamy, by się nie przypaliło. Wylewamy na patelnię placuszek o preferowanej wielkości i gdy spód zacznie się rumienić – przewracamy. W porcji wyłożonej na talerz znajdować się może około 3-4 placków (jeśli ktoś nie pracował w kopalni cały dzień, więcej nie zje). Każdy z nich przełożony jest odrobiną rozpuszczającego się pod wpływem ciepła masła i łyżeczką miodu / syropu klonowego. Miodem możemy też polać gotowy deser, gdy już udekorujemy go owocami. Najbardziej pasują tu jagody czy truskawki, ale właściwie to indywidualna kwestia.

MAŁA RADA: Pozostałą maślankę i owoce można zblendować, dodać kapkę miodu – i mamy przepyszny koktajl!

I… tyle! Oto amerykańskie pancakes. Brzmi bardzo prosto, prawda? Ale wygląda przepięknie i jest przepyszne. W sam raz dla łasuchów i tych, którzy od czasu do czasu pozwalają sobie na słodkości.

Brak odpowiedzi

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This