Kuchnia włoska każdemu – i jestem tego absolutnie pewna – kojarzy się przede wszystkim z pizzą. Jednak od razy zwracam wszystkim uwagę na to, że prawdziwa włoska pizza ma niewiele wspólnego z tymi z mrożonki, które później zalewamy ketchupem.
Rodzajów pizzy jest mnóstwo. Wszystko zależny od tego, jak grube jest ciasto na którym zostaje ona przygotowana i jakie składniki, dodatki i sosy znajdują się na cieście.
Poniżej moja propozycja. Przepis na pizzę z mozzarellą, szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Do przygotowania ciasta potrzebne są:
- 1/4 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży (ewentualnie7 g drożdży suchych)
- jedna łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- jedna łyżka oliwy z oliwek
Do przygotowania sosu pomidorowego:
- pół puszki pomidorów w sosie własnym
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano suszon
- szczypta soli, pieprzu i cukru
Dodatki: biała mozzarella, sześc plasterków bardzo cienko pokrojonej szynki parmeńskiej, dwadzieścia czarnych oliwek, tyle samo pomidorków koktajlowych, dwie garście rukoli i trochę świeżej bazylii.
Przygotowanie ciasta: zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w sześćdziesięciu mililitrów ciepłej wody z łyżeczką mąki i cukrem. Tak przygotowane drożdże odstawiamy do ciepłego miejsca na kwadrans, żeby trochę wyrosły. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Wlewamy gotowe przygotowaną mieszankę z drożdży, oliwę z oliwek i pozostałą część ciepłej wody. Teraz musimy ugnieść ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmie nam to jakieś piętnaście minut. Teraz ciasto należy przykryć lnianą ściereczką i odstawić na półtorej do dwóch godzin, aby wyrosło. Czas ten wykorzystamy na przygotowanie sosu. Pomidory gotujemy razem z oliwą, doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru i suszonymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.
Po upływie czas, w którym ciasto rosło, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa placki. Układamy na posmarowanych oliwą blachę i odstawiamy na kolejne pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury dwustu pięćdziesięciu stopni. Placki ciasta smarujemy ugotowanym sosem pomidorowy i dodajemy połowę dodatków. Pieczemy około dziesięciu, dwunastu minut. Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy pozostałą częścią dodatków.
Buon appetito!