Faworki

Faworki

Faworki

Faworki kojarzą mi się z wizytami u babci, kiedy to na stole stały misy pełne tych zakręconych kokardek. Gdy cała gromada wnucząt z rodzicami dopadła się do smakołyku misy były opróżniane natychmiastowo, nawet okruszki były dokładnie pozbierane i wpakowane do roześmianej buzi.

Faworki są tradycyjnym polskim, litewskim, a także niemieckim ciastkiem, dlatego też noszą wiele nazw. Dzięki naszym sąsiadom wołamy na nie także chrust, chruściki, kremple i jaworki. Podobno najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku lub ostatki. Goszczą one jednak znacznie częściej na naszych stołach, doskonale bowiem pasują do popołudniowej herbaty. Z takiego samego ciasta jak nasze wstążeczki wyrabia się róże karnawałowe. I choć ciasto bywa tak samo tłuste jak te na pączki, łatwo można zmniejszyć jego kaloryczność dodając odrobinę spirytusu.

 

Do przyrządzenia ciasteczek potrzebujemy:

 

  • 30 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kieliszek spirytusu lub wódki
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej

 

Zaczynamy!

 

Żółtka należy utrzeć z cukrem waniliowym, dodając śmietanę, masło, wódkę, mąkę i szczyptę soli. Następnie wyrób ciasto drewnianym wałkiem, około 10-15 minut, aż do ukazania się pęcherzyków powietrza. W ten sposób przygotowane ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj je najcieniej jak się da. W międzyczasie staraj się dodawać jak najmniej mąki. Następnie pokrój ciasto na paski o długości ok. 10-15cm i szerokości 3cm.  Na środku zrób 5-6cm rozcięcie, przez które następnie przewiniesz jeden koniec faworka.

Wstążeczki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyjęciu osącz w bibule i obtocz w cukrze pudrze.

A teraz rozkoszuj się jaworkami!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This