W opozycji do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie są zbyt popularne. Niemniej jednak kremowa zupa ogórkowa, której sposób przygotowania opisałam poniżej, jest daniem, które dostaniemy w wielu paryskich restauracjach. Robiona na bazie świeżych, a nie kiszonych ogórków jest lekka, pyszna i gotowa w 30 minut.
Czego potrzebujemy:
- 2 ogórki
- 1 por
- 1 awokado
- 1 pęczek koperku
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki śmietanki kremówki
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Etap 1
Dokładnie szorujemy ogórki, kroimy w poprzek, a następnie na grupe plasterki. Myjemy i oczyszczamy pora, kroimy w grube krążki. Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka z rozgrzanym olejem, dusimy kilka minut.
Etap 2
Do garnka z warzywami wlewamy pół litra bulionu, gotujemy przez 10 minut. Myjemy koperek; odkładamy trochę na dekorację, resztę grubo siekamy. Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką.
Etap 3
Miksujemy zupę z koperkiem i awokado, dolewamy resztę bulionu. Studzimy wywar, dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem, doprawiamy. Porcje dekorujemy gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej. Gotowe!