Kremowa zupa ogórkowa z awokado

Zupa ogórkowa

W opozycji do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie są zbyt popularne. Niemniej jednak kremowa zupa ogórkowa, której sposób przygotowania opisałam poniżej, jest daniem, które dostaniemy w wielu paryskich restauracjach. Robiona na bazie świeżych, a nie kiszonych ogórków jest lekka, pyszna i  gotowa w 30 minut.

 

Czego potrzebujemy:

 

  • 2 ogórki
  • 1 por
  • 1 awokado
  • 1 pęczek koperku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

 

Etap 1

Dokładnie szorujemy ogórki, kroimy w poprzek, a następnie na grupe plasterki. Myjemy i oczyszczamy pora, kroimy w grube krążki. Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka z rozgrzanym olejem, dusimy kilka minut.

 

Etap 2

Do garnka z warzywami wlewamy pół litra bulionu, gotujemy przez 10 minut. Myjemy koperek; odkładamy trochę na dekorację, resztę grubo siekamy. Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką.

 

Etap 3

Miksujemy zupę z koperkiem i awokado, dolewamy resztę bulionu. Studzimy wywar, dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem, doprawiamy. Porcje dekorujemy gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej. Gotowe!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This