Czymże byłaby kuchnia bez słodkości? Nadal pyszna i wspaniała, pozbawiona jednak przysłowiowej wisienki na torcie. A kto najwięcej o słodkościach? Baba! A jaka? Oczywiście, że drożdżowa.
Znaleźć ją możemy na tradycyjnym stole wielkanocnym u większości Polaków. Ale nie tylko, nasza baba bowiem wyśmienicie smakuje w każdym miejscu i o każdej porze. By jednak wyrosła na piękne i puszyste ciasto, poza oczywistą miłością, wymaga od kucharza dużo cierpliwości i czasu…czasu… czasu. Prawdziwej baby nie wolno popędzać, podglądać co ma pod chusteczką. Ważne jest także dobre ubicie jajek, tak by powstał kogel. Baba lubi także świeże drożdże, choć użycie instant także nie jest błędem.
Jakie składniki?
1 kgmąki
szczypta soli
1/2 l mleka
10 dag drożdży
1.5 szklanki cukru
5 dag cukru waniliowego
7 żółtek
4 białka
1/2 kieliszka (25 g) spirytusu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
Jak przygotować?
Na początku przesiej mąkę, i podgrzej mleko. Gdy się zagotuje dodaj czubatą łyżkę mąki i płaską cukru. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw aż do wystygnięcia. Potem dodaj drożdże, znów wymieszaj i tym razem odstaw do wyrośnięcia. Gdy już będzie gotowe dodaj całość do pozostałej części mąki.
Teraz czas na część drugą. W misce ubij na sztywno białka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka i spirytus. Do miski z mąka wsyp proszek do pieczenia, a na to wyłóż miękkie ciasto. Teraz czas na połączenie zawartości obu misek i wyrobienie ciasta w taki sposób, by odchodził o naczynia i pozostaw znów do wyrośnięcia. Gdy już będzie gotowe wyłóż je do naczynia i znów poczekaj ok. 30 minut. Babę w piecu należy trzymać ok. 50-60 minut w100°C. Po wyjęciu można ją udekorować skórką pomarańczową i lukrem.
Bon Apetit!