Francuzi mają w nosie zalecenia dietetyków i ostatni posiłek spożywają nawet o 22. Jest on obfity, składa się z co najmniej trzech potraw:
1. przystawka (hors d’oeuvre) – jest to najczęściej zupa, sałatka, danie z jaj lub terrine
2. danie główne (le plat) – może to być ryba, mięso czy drób, podawane na ciepło z ziemniakami, ryżem, makaronem lub warzywami
3. sery i/lub deser
Kiedy pracowałam we Francji, to właśnie kolacja była moim ulubionym posiłkiem. Serwowane przez gospodarzy desery, zwłaszcza tarty (np. cytrynowa z kremowym nadzieniem albo glazurowana ze śliwkami moczonymi z brandy), były cudownym zwieńczeniem pracowitego dnia. Niejednokrotnie towarzyszył im kieliszek koktajlu o osobliwej nazwie Spód spodni, przygotowanego ze słynnego likieru porzeczkowego Creme de Cassis. Zamieszczam przepis:)
Czego potrzebujemy:
- niegazowana woda mineralna
- 5/10 anyżówki (pastis, ouzo)
- 5/10 kremu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Wlewamy anyżówkę i krem porzeczkowy do shakera w połowie wypełnionego kostkami lodu. Dokładnie mieszamy, wlewamy do kieliszków koktajlowych, uzupełniamy wodą mineralną.
Uwaga, kopie! 🙂