Drink Spód spodni

spod-spodni

Francuzi mają w nosie zalecenia dietetyków i ostatni posiłek spożywają nawet o 22. Jest on obfity, składa się z co najmniej trzech potraw:

1. przystawka (hors d’oeuvre) – jest to najczęściej zupa, sałatka, danie z jaj lub terrine

2. danie główne (le plat) – może to być ryba, mięso czy drób, podawane na ciepło z ziemniakami, ryżem, makaronem lub warzywami

3. sery i/lub deser

 

Kiedy pracowałam we Francji, to właśnie kolacja była moim ulubionym posiłkiem. Serwowane przez gospodarzy desery, zwłaszcza tarty (np. cytrynowa z kremowym nadzieniem albo glazurowana ze śliwkami moczonymi z brandy), były cudownym zwieńczeniem pracowitego dnia. Niejednokrotnie towarzyszył im kieliszek koktajlu o osobliwej nazwie Spód spodni, przygotowanego ze słynnego likieru porzeczkowego Creme de Cassis. Zamieszczam przepis:)

 

Czego potrzebujemy:

  • niegazowana woda mineralna
  • 5/10 anyżówki (pastis, ouzo)
  • 5/10 kremu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Wlewamy anyżówkę i krem porzeczkowy do shakera w połowie wypełnionego kostkami lodu. Dokładnie mieszamy, wlewamy do kieliszków koktajlowych, uzupełniamy wodą mineralną.

 

Uwaga, kopie! 🙂

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This