Ciasto bananowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy rozsmakowali się w popularnym Kopcu Kreta, a wolą piec piec sami niż przygotowywać ciasta „z torebki”.
Do przygotowania ciasta bananowego potrzebne będzie:
- 200 g herbatników
- puszka masy krówkowej
- dwa, trzy banany
- pół litra śmietanki 30%
- fix do bitej śmietany
- dwie łyżki masła
- cukier puder
- kakao
Przygotowanie
Należy zacząć od pokruszenia herbatników, które następnie miksujemy razem z masłem. Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę i wkładamy do lodówki, aby szybciej zastygła. Wystarczy około trzydziestu minut. Następnie wykładamy pokrojone banany.
Dalsze działania to ubicie śmietanki razem z cukrem pudrem i specjalnym fixem.
Gotową, ubitą śmietanę wykładamy na biszkopty i banany, posypujemy kakao i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po wyciągnięciu z lodówki będziemy mogli delektować się przepysznym lekkim tortem bananowo-kakaowym.
prosty sposób przygotowywania, a taka dawka pyszności! Polecam szczególnie!