Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną to prawdziwy przysmak, który zaspokoi pragnienia nawet najbardziej wybrednego łasucha. Czas jej przygotowania to dwie godziny i dwadzieścia minut, z czego dwadzieścia minut zajmuje pieczenie, a trzydzieści oczekiwanie.
Składniki na roladę dla dziesięciu osób:
- Cztery jajka
- cztery łyżki cukru
- cztery łyżki mąki pszennej
- jedna łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jedna, dwie łyżki margaryny do wysmarowania blachy, na której będziemy piec
- jedna puszka brzoskwiń w syropie
- dwie szklanki śmietanki trzydziestosześcioprocentowej
- trzy łyżki cukru
- półtorej łyżeczki żelatyny
- pół cytryny
- jedna łyżka cukru pudru
- jedna łyżka startej czekolady
Przygotowanie:
Myjemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając do niej cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka i powoli, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na płaską blachę, którą wcześniej należy wysmarować margaryną, aby gotowy biszkopt było łatwo ściągnąć. Pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni.
Ciepłe jeszcze ciasto przekładamy na ściereczkę posypaną jedną łyżką cukru. Zwijamy w rulon razem ze ściereczką i pozostawiamy aż wystygnie.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, i rozpuścić na parze. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dwoma łyżeczkami cukru pudru i cukru wanilinowego, a także z sokiem z połówki cytryny. Kiedy piana jest już prawie wystarczająco sztywna, delikatnie, cienkim stróżkiem, wlewamy żelatynę. Tak przygotowaną bita śmietanę wstawiamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie zajmiemy się brzoskwiniami. Należy je najpierw odsączyć i pokroić w półplasterki. Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy dokładnie bitą śmietaną, na której układamy pokrojone brzoskwinie i zawijamy całe ciasto w rulon. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy bitą śmietaną i brzoskwinią. Wkładamy roladę do lodówki i wyciągamy tylko na czas pokrojenia, tuż przed podaniem.