Showing 21 Result(s)
pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Na lunch

Pasta z ciecierzycy – idealna do lunchboxa

Pasta z ciecierzycy to świetna propozycja na zdrową i sycącą przekąskę, którą z łatwością spakujesz do lunchboxa. To szybki sposób na domową pastę kanapkową pełną białka i smaku. Co wyjątkowe – bazuje na prostych składnikach, a sekret jej głębi tkwi w dodatku suszonych pomidorów. Idealna zarówno na kanapkę, jak i do świeżych warzyw czy krakersów. …

kaszotto z burakiem
Na lunch

Kaszotto z burakiem – zdrowy lunch na ciepło

Kaszotto z burakiem to kolorowy, zdrowy i sycący posiłek, który sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy, ciepła kolacja czy danie na rodzinny obiad bez mięsa. Buraki w połączeniu z kremowym pęczakiem i świeżymi ziołami tworzą wyjątkowo harmonijną kompozycję. To potrawa pełna wartości odżywczych, bogata w błonnik i witaminy, a jednocześnie lekka i łatwa do …

makaron z pesto z rukoli
Na lunch

Makaron z pesto z rukoli – lunch w 10 minut

Potrzebujesz pomysłu na szybki, ale pełen smaku lunch? Makaron z pesto z rukoli to świetna propozycja na lekki, zielony posiłek, który przygotujesz dosłownie w 10 minut. Świeże pesto na bazie rukoli zachwyci intensywnym aromatem, a całość idealnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i jako lunch na wynos do pracy. To zdrowa, szybka i bardzo …

sałatka z kaszą jaglaną
Na lunch

Sałatka z kaszy jaglanej – lekki lunch

Jeśli szukasz pomysłu na lekki i zdrowy lunch, ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę! Kasza jaglana to prawdziwa bomba wartości odżywczych – nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i świetnie komponuje się z warzywami. Dzięki świeżym składnikom i szybkiemu wykonaniu, sałatka z kaszą jaglaną sprawdzi się idealnie do pracy, szkoły czy na piknik. To połączenie prostoty …

wrapy z pastą z fasoli
Na lunch

Wrapy z pastą z fasoli – wege lunch na wynos

Wrapy wegetariańskie to doskonały pomysł na szybki, sycący i zdrowy lunch – zarówno do pracy, szkoły, jak i na piknik. Dzięki aromatycznej paście z fasoli nie potrzebujesz mięsa, by cieszyć się pełnią smaku i wartościowym posiłkiem. Ten przepis to idealny sposób na wykorzystanie roślin strączkowych w nowoczesny i wygodny sposób. Wrapy z pastą z fasoli …

kanapka z hummusem
Na lunch

Kanapki z hummusem i warzywami – lunch do pracy

Chcesz zjeść coś pożywnego, lekkiego i pysznego w pracy? Kanapki z hummusem i świeżymi warzywami to doskonały wybór na lunch, który można przygotować w kilka minut. Są nie tylko roślinne i zdrowe, ale też wyjątkowo estetyczne – cieszą oczy i podniebienie. To świetna opcja na drugie śniadanie w pracy, piknik lub przekąskę na wynos. Składniki …

green and white vegetable salad on white ceramic plate
Na lunch Na obiad

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

📋 Składniki (na 2 porcje): Szparagi i jajka: Sos holenderski: Dodatkowo: 👩‍🍳 Przygotowanie krok po kroku: 1. Przygotowanie szparagów 🟢 Tip kuchenny: jeśli masz parowar lub wkładkę do gotowania na parze – to najlepszy sposób na szparagi! 2. Jajko w koszulce (czyli „po benedyktyńsku”) 🍳 Żarcik z patelni: Jajko w koszulce? To takie, co wyszło …

przepisynasalatki
Na lunch

3 przepisy na pyszne, letnie sałatki

Wysokie temperatury panujące w lecie powodują jednoczesne osłabienie organizmu. Nie mamy wtedy sił, aby zaprzęgać cały swój organizm do trawienia ciężkostrawnych posiłków. Zamiast tego będziemy mogli postawić na lżejsze potrawy, które uzupełnią energię i jednocześnie nie będą powodowały dodatkowego zmęczenia i obciążenia dla swojego ciała. Świetnym pomysłem jest skorzystanie z produktów sezonowych i wykorzystanie ich do stworzenia …

pizza
Na lunch Na obiad

Pizza!

Kuchnia włoska każdemu – i jestem tego absolutnie pewna – kojarzy się przede wszystkim z pizzą. Jednak od razy zwracam wszystkim uwagę na to, że prawdziwa włoska pizza ma niewiele wspólnego z tymi z mrożonki, które później zalewamy ketchupem. Rodzajów pizzy jest mnóstwo. Wszystko zależny od tego, jak grube jest ciasto na którym zostaje ona …

Zrzut ekranu 2014 08 22 o 14.36.33
Na lunch

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Kuchnia francuska uchodzi za najbardziej wykwintną kuchnię świata, co automatycznie rodzi skojarzenie, że trzeba posiadać nie lada kunszt żeby podołać jakiemukolwiek przepisowi. Zamieszczę kilka moich ulubionych przepisów by udowodnić, że jest to myślenie błędne.

Tarta ze szpinakiem – liście szpinaku w śmietankowo-serowym sosie i na kruchym spodzie (znakomita zarówno na ciepło, jak i na zimno)

 

Czego potrzebujemy?

* na ciasto:

  •     1 szklanka mąki
  •     125 g masła
  •     1 jajko
  •     łyżka wody
  •     sól, pieprz, tłuszcz

 

* na nadzienie:

  •     150 ml śmietany
  •     500 g świeżego szpinaku
  •     2 jajka
  •     150 g żółtego sera (tartego)
  •     2 ząbki czosnku
  •      sok z cytryny
  •     sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Etap 1

Łączymy mąkę, masło, żółtka z jajek, wodę i przyprawy i ugniatamy ciasto. Formujemy zeń kulę, owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce.

Etap 2

Dokładnie myjemy szpinak, usuwamy ogonku i blanszujemy osolonym wrzątkiem. Przystępujemy do przygotowania sosu z jaj, śmietany, sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z połowy cytryny i przypraw.

Etap 3

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart (średnica ok. 25 cm). Nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy 10 minut w 180 °C. Liście szpinaku układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy przygotowaną masą i pieczemy ok. 20 minut.

 

Zrzut ekranu 2014 08 22 o 07.54.42
Na lunch

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska bardzo często mylona jest z meksykańską. Rożnica jednak jest tu znacząca, ponieważ o ile meksykańską przygotowuje się na placku kukurydzianym, o tyle wersja hiszpańska to swego rodzaju omlet. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli hiszpańskiej: pięć jajek cztery średniej wielkości ziemniaki jedna zwykła cebula biała sól, pieprz oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie: zaczynamy od …

Zrzut ekranu 2014 08 21 o 11.40.18
Na lunch

Musaka wegetariańska

Do przygotowania musaki w wersji wegetariańskiej potrzebne nam są: cztery bakłażany cztery duże ziemniaki sól oliwa Musaka składać się będzie z dwóch różnych warstw, pomidorowej i marchewkowej. Warstwa marchewkowa: sześć startych marchewek, tyle samo posiekanych ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon. Warstwa pomidorowa: puszka pomidorów, jeden kabaczek, jedna cebula, około sześćdziesięciu mililitrów …

Zrzut ekranu 2014 08 22 o 10.13.59
Na lunch Na obiad

Zupa z lebiodą

Bardzo możliwe, że niewtajemniczonych, już sama nazwa rozbawi. W języku potocznym słowo „lebioda” ma bardzo podobne znaczenie,  jak „lebiega” i oznacza osobę niezaradną, ofermę, fajtłapę. Tymczasem lebioda, która będzie głównym składnikiem zupy, to roślina, chwast, której właściwa nazwa to komosa biała. Należy jednak pamiętać o tym, aby zrywać jedynie młode listki, ponieważ dolne pędy rośliny, …

Zrzut ekranu 2014 08 22 o 10.01.26
Na lunch Na obiad

Zupa z botwinką

Kolejną propozycją na wegetariańską zupę będzie zupa z botwinką. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: jeden pęczek botwinki cztery średniej wielkości ziemniaki śmietana do zup koperek świeżo wyciśnięty sok z cytryny jedna kostka rosołowa (oczywiście warzywna dwa liście laurowe trzy ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Przygotowanie: najlepiej zacząć od obrania ziemniaków, które pokrojone w …

Zrzut ekranu 2014 08 22 o 14.31.41
Na lunch

Makrela z porami

A teraz coś dla miłośników ryb – proste i efektowne danie. Czego potrzebujemy: 1 świeża makrela 8 porów (mini) 2 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżka masła 4 łyżki bulionu 1 cytryna marynata do ryby (rozmaryn, szalotka, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy) sos (rzeżucha, jogurt/śmietana)   Sposób przygotowania: Etap 1 Doprawiamy makrelę solą i pieprzem, …

nalesniki1
Na lunch

Naleśniki

Składniki potrzebne do przygotowania zwykłych, najpopularniejszych naleśników: jedna szklanka mąki dwa lub trzy jaja półtora szklanki mlek sól cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mleko łączymy z wodą (niecała połowa szklanki). Mąkę natomiast wsypujemy do dzbanka i dodajemy jajka, sól, cukier i trzy czwarte z mleka z wodą. Mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej użyć do tego …

n11774
Na lunch

Pulpety rybne po żydowsku

Składniki potrzebne do przygotowania pulpetów rybnych po żydowsku:  50 dag filet rybnych najlepiej z dorsza lub karmazyna jedno jajko dwie łyżki tartej bułki dwie cebule dwa pęczki włoszczyzny dwa ziarenka ziela angielskiego dwa ziarenka pieprzu dwie łyżeczki żelatyny w proszku sól cukier  klika rodzynek Filety należy namoczyć w zimnej wodzie z octem na około pięć …

zapiekanka warzywna
Drinki Na lunch

Zapiekanka warzywna

Składniki: jeden duży kalafior brokuły 300 g gotowanej szynki w kawałku 200 g żółtego sera. Najlepiej podlaskiego lub goudy jedna i ¼ szklanki mleka dwie łyżki masła lub margaryny trzy łyżki mąki dwie łyżki ziaren słonecznika jedna, dwie łyżeczki curry jeden ząbek czosnku sól pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie zapiekanki: Czosnek obieramy, kroimy na …