Na lunch

3 przepisy na pyszne, letnie sałatki

Wysokie temperatury panujące w lecie powodują jednoczesne osłabienie organizmu. Nie mamy wtedy sił, aby zaprzęgać cały swój organizm do trawienia ciężkostrawnych posiłków. Zamiast tego będziemy mogli postawić na lżejsze potrawy, które uzupełnią energię i jednocześnie nie będą …

Pizza!

Kuchnia włoska każdemu – i jestem tego absolutnie pewna – kojarzy się przede wszystkim z pizzą. Jednak od razy zwracam wszystkim uwagę na to, że prawdziwa włoska pizza ma niewiele wspólnego z tymi z mrożonki, …

Tarta ze szpinakiem

Kuchnia francuska uchodzi za najbardziej wykwintną kuchnię świata, co automatycznie rodzi skojarzenie, że trzeba posiadać nie lada kunszt żeby podołać jakiemukolwiek przepisowi. Zamieszczę kilka moich ulubionych przepisów by udowodnić, że jest to myślenie błędne. Tarta …

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska bardzo często mylona jest z meksykańską. Rożnica jednak jest tu znacząca, ponieważ o ile meksykańską przygotowuje się na placku kukurydzianym, o tyle wersja hiszpańska to swego rodzaju omlet. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli …

Musaka wegetariańska

Do przygotowania musaki w wersji wegetariańskiej potrzebne nam są: cztery bakłażany cztery duże ziemniaki sól oliwa Musaka składać się będzie z dwóch różnych warstw, pomidorowej i marchewkowej. Warstwa marchewkowa: sześć startych marchewek, tyle samo posiekanych …

Zupa z lebiodą

Bardzo możliwe, że niewtajemniczonych, już sama nazwa rozbawi. W języku potocznym słowo „lebioda” ma bardzo podobne znaczenie,  jak „lebiega” i oznacza osobę niezaradną, ofermę, fajtłapę. Tymczasem lebioda, która będzie głównym składnikiem zupy, to roślina, chwast, …

Zupa z botwinką

Kolejną propozycją na wegetariańską zupę będzie zupa z botwinką. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: jeden pęczek botwinki cztery średniej wielkości ziemniaki śmietana do zup koperek świeżo wyciśnięty sok z cytryny jedna kostka rosołowa (oczywiście …

Makrela z porami

A teraz coś dla miłośników ryb – proste i efektowne danie. Czego potrzebujemy: 1 świeża makrela 8 porów (mini) 2 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżka masła 4 łyżki bulionu 1 cytryna marynata do ryby (rozmaryn, …

Pulpety rybne po żydowsku

Składniki potrzebne do przygotowania pulpetów rybnych po żydowsku:  50 dag filet rybnych najlepiej z dorsza lub karmazyna jedno jajko dwie łyżki tartej bułki dwie cebule dwa pęczki włoszczyzny dwa ziarenka ziela angielskiego dwa ziarenka pieprzu …

Pin It on Pinterest