Dziś mam dla Was przepis na szybkie i smaczne ciasto marchewkowe. Czas jego przygotowania, nie licząc pieczenia, to tylko 15 minut. Czas jedzenia może być równie szybki, bo ciasto jest rewelacyjne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki startej marchewki
- 4 jajka (białka ubijamy osobno)
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- inne przyprawy korzenne, np. przyprawa do piernika, kardamon
Przygotowanie:
Sypie produkty mieszamy, dodajemy do nich olej i żółtka oraz startą na tarce marchewkę. Potem stopniowo dodajemy pianę, delikatnie mieszając (inaczej ciasto może nie wyrosnąć). Na koniec wylewamy ciasto do formy, możemy wierzch posypać migdałami i orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wychodzi pycha!
Mniam!