Składniki na zapiekankę makaronowa z kiełbasą dla czterech osób:
- Jedno opakowanie makaronu typu świderki, czyli około500 g
- tyle samo kiełbasy jałowcowej
- jeden słoiczek marynowanych pieczarek (425ml)
- 100 g żółtego sera najlepiej goudy
- ¾ szklanki mleka
- dwa jajka
- jeden pęczek natki pietruszki
- trzy łyżki koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki ketchupu
- dwie łyżki oleju
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowza
- tłuszcz, którym wysmarujemy formę
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aby makaron się nie skleił. Najlepiej aby makaron po ugotowaniu nie był zbyt miękki.
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, uprzednio ściągając z niej skórę. Podsmażamy ją na patelni z kapką oleju. Pieczarki odcedzamy na sitku i czekamy aż ociekną i też kroimy je na połówki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę wraz z ugotowanym makaronem odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, czyli z kiełbasą, pietruszką i grzybami.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je tłuszczem, aby nasza potrawa podczas zapiekania nie przywarła. Na naczynie żaroodporne wykładamy wszystkie przygotowane składniki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy tym całe danie i wkładamy do piekarnika na dwadzieścia minut. Piekarnik musi być już rozgrzany do temperatury dwustu stopni Celsjusza. Podczas tych dwudziestu minut mieszamy koncentrat z ketchupem i niepełną szklanką wody, oczywiście plus sól i pieprz. Polewamy tym zapiekankę. I dopiero teraz całość posypujemy startym, żółtym serem. Teraz zapiekanka powinna zapiekać się około dziesięciu minut, do momentu aż ser uzyska złoty kolor. Danie podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Dobra rada: Z warstwą sera nie należy przesadzić, nie powinna być ona zbyt gruba. Najlepiej użyć serów tłustych, takich jak gouda, ementalski lub grojer.
Jedna porcja tej zapiekanki to aż 1000 kalorii!