Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki na zapiekankę makaronowa z kiełbasą dla czterech osób:
  • Jedno opakowanie makaronu typu świderki, czyli około500 g
  • tyle samo kiełbasy jałowcowej
  • jeden słoiczek marynowanych pieczarek (425ml)
  • 100 g żółtego sera najlepiej goudy
  • ¾ szklanki mleka
  • dwa jajka
  • jeden pęczek natki pietruszki
  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki ketchupu
  • dwie łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowza
  • tłuszcz, którym wysmarujemy formę
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aby makaron się nie skleił. Najlepiej aby makaron po ugotowaniu nie był zbyt miękki.
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, uprzednio ściągając z niej skórę. Podsmażamy ją na patelni z kapką oleju. Pieczarki odcedzamy na sitku i czekamy aż ociekną i też kroimy je na połówki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę wraz z ugotowanym makaronem odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, czyli z kiełbasą, pietruszką i grzybami.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je tłuszczem, aby nasza potrawa podczas zapiekania nie przywarła. Na naczynie żaroodporne wykładamy wszystkie przygotowane składniki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy tym całe danie i wkładamy do piekarnika na dwadzieścia minut. Piekarnik musi być już rozgrzany do temperatury dwustu stopni Celsjusza. Podczas tych dwudziestu minut mieszamy koncentrat z ketchupem i niepełną szklanką wody, oczywiście plus sól i pieprz. Polewamy tym zapiekankę. I dopiero teraz całość posypujemy startym, żółtym serem. Teraz zapiekanka powinna zapiekać się około dziesięciu minut, do momentu aż ser uzyska złoty kolor. Danie podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Dobra rada: Z warstwą sera nie należy przesadzić, nie powinna być ona zbyt gruba. Najlepiej użyć serów tłustych, takich jak gouda, ementalski lub grojer.
Jedna porcja tej zapiekanki to aż 1000 kalorii!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This