Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czego nie powinno zabraknąć na tradycyjnym polskim stole? Oczywiście, że pierogów ruskich. Nazwa tej znanej już w XIX wieku potrawy pochodzi od Rusi Czerwonej, co często mylone jest z Rosją, gdzie posiłek nie jest zbytnio znany. Czego potrzeba by przygotować pierogi i w jaki sposób to zrobić? Odpowiedź najdziecie poniżej.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Składniki potrzebne do zrobienia farszu:

  • 5-7 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 posiekana cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 cebula do podania

Przygotowanie:

By przygotować ciasto najpierw należy zalać mąkę wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka, soli i oleju. Następnie powoli wygniatamy ciasto, jednocześnie stopniowo dolewając wodę. Będzie ono gotowe, wtedy gdy będzie swobodnie odchodzić od ręki.

Przyrządzanie farszu należy rozpocząć od przeciśnięcia przez praskę ziemniaków i białego sera. Kolejno dodajemy podsmażoną wcześniej na patelni cebulkę, doprawiamy i mieszamy wszystko razem.

By połączyć dwa powstałe elementy należy podzielić ciasto na trzy części i je cienko rozwałkować. Potem wykroić okręgi, np. za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Na środku powstałych kół ciasta nakładamy farsz. Na końcu zlepiamy brzegi. By dobrze je skleić ze sobą i uzyskać ciekawy efekt estetyczny można je docisnąć widelcem. Tak powstałe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

Podawać posypane cebulką lub później, odgrzane na patelni.

Życzymy smacznego!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This