Czego nie powinno zabraknąć na tradycyjnym polskim stole? Oczywiście, że pierogów ruskich. Nazwa tej znanej już w XIX wieku potrawy pochodzi od Rusi Czerwonej, co często mylone jest z Rosją, gdzie posiłek nie jest zbytnio znany. Czego potrzeba by przygotować pierogi i w jaki sposób to zrobić? Odpowiedź najdziecie poniżej.
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko (roztrzepane)
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
Składniki potrzebne do zrobienia farszu:
- 5-7 ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 posiekana cebula
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 cebula do podania
Przygotowanie:
By przygotować ciasto najpierw należy zalać mąkę wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka, soli i oleju. Następnie powoli wygniatamy ciasto, jednocześnie stopniowo dolewając wodę. Będzie ono gotowe, wtedy gdy będzie swobodnie odchodzić od ręki.
Przyrządzanie farszu należy rozpocząć od przeciśnięcia przez praskę ziemniaków i białego sera. Kolejno dodajemy podsmażoną wcześniej na patelni cebulkę, doprawiamy i mieszamy wszystko razem.
By połączyć dwa powstałe elementy należy podzielić ciasto na trzy części i je cienko rozwałkować. Potem wykroić okręgi, np. za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Na środku powstałych kół ciasta nakładamy farsz. Na końcu zlepiamy brzegi. By dobrze je skleić ze sobą i uzyskać ciekawy efekt estetyczny można je docisnąć widelcem. Tak powstałe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
Podawać posypane cebulką lub później, odgrzane na patelni.
Życzymy smacznego!