Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czego nie powinno zabraknąć na tradycyjnym polskim stole? Oczywiście, że pierogów ruskich. Nazwa tej znanej już w XIX wieku potrawy pochodzi od Rusi Czerwonej, co często mylone jest z Rosją, gdzie posiłek nie jest zbytnio znany. Czego potrzeba by przygotować pierogi i w jaki sposób to zrobić? Odpowiedź najdziecie poniżej.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Składniki potrzebne do zrobienia farszu:

  • 5-7 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 posiekana cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 cebula do podania

Przygotowanie:

By przygotować ciasto najpierw należy zalać mąkę wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka, soli i oleju. Następnie powoli wygniatamy ciasto, jednocześnie stopniowo dolewając wodę. Będzie ono gotowe, wtedy gdy będzie swobodnie odchodzić od ręki.

Przyrządzanie farszu należy rozpocząć od przeciśnięcia przez praskę ziemniaków i białego sera. Kolejno dodajemy podsmażoną wcześniej na patelni cebulkę, doprawiamy i mieszamy wszystko razem.

By połączyć dwa powstałe elementy należy podzielić ciasto na trzy części i je cienko rozwałkować. Potem wykroić okręgi, np. za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Na środku powstałych kół ciasta nakładamy farsz. Na końcu zlepiamy brzegi. By dobrze je skleić ze sobą i uzyskać ciekawy efekt estetyczny można je docisnąć widelcem. Tak powstałe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

Podawać posypane cebulką lub później, odgrzane na patelni.

Życzymy smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This