Amerykańska Lasagna

Lasagne

To dziś jeszcze przepis. Będzie to receptura na pyszny obiadek. Będzie to modyfikacja przepisu Rosemary Stoker. Już na początku proponuję zrobić tę lasagnie dzień wcześniej, bo składniki się ze sobą przeżrą i będzie dużo lepsza. Pieczemy oczywiście dopiero następnego dnia.

Potrzebujemy:

  • pół kilograma mielonej wołowiny (lub innego mięsa mielonego wysokiej jakości – paczkom z mięsem mielonym garmażeryjnym za 3 zł/pół kg mówimy zdecydowanie nie)
  • jedna duża cebula lub dwie mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka świeżej bazylii
  • łyżka suchego oregano
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • półtora łyżeczki soli
  • puszka pomidorów pokrojonych na małe kawałki
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • makaron do lasagne’i
  • 2 ubite jaja
  • 2 szklanki sera ricotta (ewentualnie Bielucha)
  • pół szklanki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • pół kilograma mozzarelli (potartej)

Przygotowujemy:

Mięso podsmażamy, odlewamy zbędny tłuszcz. Podsmażamy cebulę i rozdrobniony czosnek i dokładamy do mięsa. Dosalamy, wsypujemy cukier, bazylię, oregano, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. W tak zwanym międzyczasie gotujemy makaron – ale nie całkiem, powinien pozostać al dente. Zmięknie w piekarniku.

Ubijamy jajka i dokładamy do niego ser ricotta lub Bielucha, łyżeczkę soli, pietruszkę oraz parmezan i mieszamy.

Makaron wykładamy w naczyniu żaroodpornym, potem mięso, potem ser z jajkami, posypujemy startą mozzarellą, następnie kolejną warstwę makaronu i powtarzamy te czynności do momentu wykończenia się składników. Na samej górze powinien znajdować się makaron i ser oraz pasta pomidorowa (koncentrat).

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 75 minut. Zapiekamy. Zanim podamy, musimy odczekać co najmniej 10 minut.

Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This