Petit déjeuner – brioche

brioche

Brioche to drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które Francuzi jedzą kilogramami. Smakują przepysznie z dżemem, ale także z samym masłem.

Czego potrzebujemy:

• ćwierć szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka drożdży
• pół szklanki gorącej wody
• 3 szklanki mąki
• 6 jaj ( + 1 rozbite żółtko)
• 250 g masła

.
Sposób przygotowania:

Etap 1

Bierzemy głębokie naczynie, w którym łączymy ze sobą (np. za pomocą drewnianej łyżki) cukier, sól, drożdże, wodę i szklakę mąki. Miksujemy na wolnych obrotach, stopniowo dodając pokrojone na kawałki masło i 2 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy ciasto uzyska konsystencję gęstego masła.

Etap 2

Natłuszczamy naczynie oliwą, przekładamy doń ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny (aż dwukrotnie zwiększy objętość). Wyjmujemy, formujemy kulę i wstawiamy na 10 godzin do lodówki.

 

Etap 3

Układamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i dzielimy je na 2 równe części. Z każdej z nich odrywamy po kawałku i formujemy dużą i małą kulkę. Dużą umieszczamy w natłuszczonej formie i na środku wytłaczamy dziurkę, w którą delikatnie wkładamy małą kulkę ciasta. Odstawiamy na ok. 45 minut by ciasto urosło dwukrotnie. Smarujemy wierzch rozbitym żółtkiem i pieczemy w ok. 200°C (małe brioche 10-15minut, duże: 25-30 minut).

 

Otrzymujemy bułeczki, które nie tylko pysznie smakują, ale i ślicznie wyglądają. Smacznego!…………………………………………………………………………..

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This