Brioche to drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które Francuzi jedzą kilogramami. Smakują przepysznie z dżemem, ale także z samym masłem.
Czego potrzebujemy:
• ćwierć szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka drożdży
• pół szklanki gorącej wody
• 3 szklanki mąki
• 6 jaj ( + 1 rozbite żółtko)
• 250 g masła
.
Sposób przygotowania:
Etap 1
Bierzemy głębokie naczynie, w którym łączymy ze sobą (np. za pomocą drewnianej łyżki) cukier, sól, drożdże, wodę i szklakę mąki. Miksujemy na wolnych obrotach, stopniowo dodając pokrojone na kawałki masło i 2 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy ciasto uzyska konsystencję gęstego masła.
Etap 2
Natłuszczamy naczynie oliwą, przekładamy doń ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny (aż dwukrotnie zwiększy objętość). Wyjmujemy, formujemy kulę i wstawiamy na 10 godzin do lodówki.
Etap 3
Układamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i dzielimy je na 2 równe części. Z każdej z nich odrywamy po kawałku i formujemy dużą i małą kulkę. Dużą umieszczamy w natłuszczonej formie i na środku wytłaczamy dziurkę, w którą delikatnie wkładamy małą kulkę ciasta. Odstawiamy na ok. 45 minut by ciasto urosło dwukrotnie. Smarujemy wierzch rozbitym żółtkiem i pieczemy w ok. 200°C (małe brioche 10-15minut, duże: 25-30 minut).
Otrzymujemy bułeczki, które nie tylko pysznie smakują, ale i ślicznie wyglądają. Smacznego!…………………………………………………………………………..