Apetyczne i chrupiące frytki z cukinii to świetny pomysł na letnią przekąskę lub dodatek do posiłku. Pyszne, szybkie i zdrowe, pieczone w piekarniku. Podawane zarówno na ciepło jak i na zimno z sosem pomidorowym.
Składniki na cukiniowe frytki
2 małe cukinie (około 500g)
1 jajko
1-2 ząbki czosnku(w zależności od wielkości lub upodobania)
1 łyżka mleka
1 szklanka bułki tartej
Sól i pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oliwy(najlepiej extra vergine)
Składniki na sos
250ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy(najlepiej extra vergine)
Szczypta soli, pieprzu oraz cukru
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii lub kilka świeżych listków
Przygotowanie frytek
Cukinię pokroić na paski. Polecam kroić nieco większe kawałki niż tradycyjne frytki, ponieważ pod wpływem tempera ty cukinia nieco się skurczy. Dodatkowo im większe kawałki, tym wygodniej będzie się je jadło.
Jajko roztrzepać w talerzu i dolać łyżkę mleka. Dodać pieprz i sól, przeciśnięty przez praskę czosnek(polecam zrobić to 2 razy), tymianek i oregano.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni(najlepiej z termo-obiegiem na górę i dół).
Dużą blaszkę do pieczenia(polecam wybrać taką żeby nie była wysoka), nasmarować łyżką oliwy(polecam extra vergine).
Przygotować bułkę tartą na oddzielnym talerzu. Maczać przygotowane wcześniej paski cukinii najpierw w roztrzepanym i przyprawionym jajku, a następnie w bułce tartej. Obtoczone frytki cukiniowe układać na przygotowanej wcześniej blaszce. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów.
Tak przygotowaną blaszkę z frytkami wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia przewracać od czasu do czasu na drugą stronę oraz skrapiać pozostałą oliwą.
Gotowe danie przyprawić solą i/lub pieprzem.
Przygotowanie sosu
W niedużym garnku podsmażyć na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pasatę pomidorową i wymieszać.
Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zostawić z uchyloną przykrywką na ok 15 min.
Na koniec dodać posiekaną bazylię.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem pomidorowym