Pewnie każdy z wie jak wyglądają donaty. Nawet, jeśli się ich nie jadło, to widziało się na amerykańskich filmach. Są przecież ulubionym smakiem policjantów! I nie można się im dziwić, przecież są pyszne. Poniżej przedstawiam przepis.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- półtora szklanki ciepłego mleka
- opakowanie drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jaja
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki stopionego masła
Polewa:
- pół kostki margaryny
- półtora szklanki cukru pudru
- łyżka cynamonu (ewentualnie)
Przygotowujemy:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Następnie, do mleka dodajemy 2 łyżki masła i cukier. Mieszamy je razem z roztrzepanymi wcześniej jajami, mąką i solą i wyrabiamy. Doprowadzamy ciasto do stanu, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Odstawiamy na godzinę. Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na około półtora centymetra. Szklanką wycinamy koła, a kieliszkiem dziurki w środku. Gotowe układamy na blasze, którą wcześniej wysmarujemy masłem lub margaryną. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni. Pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu, każdy donat moczymy w roztopionym maśle i zanurzamy w cukrze pomieszanym z cynamonem.
To wszystko! Tak właśnie przygotowuje się te pyszne donaty 🙂 Jak widać, ich przygotowanie niewiele ma wspólnego z naszymi pączkami.