Dziś chciałabym przedstawić równie szybki sposób na przepysznego kurczaka z brokułami i serem, którego serwuję zwykle wtedy, gdy nie mam już pomysłów albo gdy po prostu mam na niego ochotę. Przygotowanie go jest tak proste, że spokojnie poradzą sobie z nim dzieci, zarówno te młodsze, jak i te starsze, a nawet średnio znający się na kuchni faceci 🙂 Dlaczego? Bo przeskakuje się kilka poziomów i sos robi (niestety albo stety) z fixa, za to zawsze ma się pewność, że wyjdzie dobry (innym razem pokażę, jak zrobić taki własny).
Czego będziemy potrzebowali?
-
2 średnie piersi z kurczaka
-
fix do spagetii 4 sery z brokułami od winiary
-
śmietana
-
brokuły – świeże będą lepsze, ale od biedy mogą być i mrożone
-
śmietana
-
makaron kolanka
-
sól i pieprz do smaku
Do dzieła!
Mięsko trzeba oczywiście umyć, następnie pokroić na dość duże kawałki – ja preferuję kostkę 2 na 2 centymetry, ale nie odmierzam tego od linijki 🙂 Tak przygotowane kawałki doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wrzucany na rozgrzaną patelnię, smażąc aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Kiedy mięso będzie się smażyło rozdzielamy brokuły – możemy je przygotować na dwa sposoby – na parze albo w garnku. Ja proponuję i preferuję opcję pierwszą, bo wtedy warzywka się nie rozpadają i są bardzo soczyste. Do przygotowanego mięsa wlewamy sos, stosując się do wskazówek podanych na opakowaniu, następnie dodajemy brokuły, śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem al dente.
Smacznego!