Pasty kanapkowe – ulubione przepisy

Przygotowanie pasty kanapkowej jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, pożywny dodatek do posiłku. To także niezawodna metoda na wykorzystanie resztek. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych receptur, dzięki którym urozmaicisz swoje menu.

Pasta z wędzonego łososia

Składniki:

150 g łososia wędzonego

2 jajka

3 łyżki majonezu

Koperek

Jajka ugotuj na twardo, odstaw do ostygnięcia i obierz. Zmiksuj jajka z majonezem. Łososia pokrój na małe kawałki. Dodaj go do jajek i zmiksuj. Posmaruj grzanki pastą i posyp  posiekanym koperkiem.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

1 duża cebula

100 g suszonych pomidorów w zalewie

2 ząbki czosnku

200 g chudego białego sera

3 łyżki majonezu

Szczypta pieprzu

Pokrój cebulę i czosnek. Podsmaż składniki na 3 łyżkach oleju z zalewy z pomidorów. Przełóż je do miski, dodaj ser, suszone pomidory i majonez. Całość zmiksuj na gładką pastę i dopraw pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Pasta z jajek

Składniki:

2 jajka

5 łyżek majonezu

Szczypiorek

Sól, pieprz

Ugotuj, ostudź i obierz jajka. Pokrój je w drobną kosteczkę. Posiekaj szczypiorek, wymieszaj go z jajkami, majonezem i przyprawami.

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

200 g ciecierzycy z puszki

2 łyżki pasty tahini

1 łyżka pasty Harissa

1 pęczek kolendry

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

100 g suszonych pomidorów

1 cebula

1 łyżka mąki

50 g oliwy

Pół cytryny

Olej roślinny

Posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z cytryny. Cebulę pokrój w piórka, oprósz w mące i usmaż w rozgrzanym oleju. Ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem, tahini, pomidorami, pastą Harissa i oliwą. Dopraw kminem, kolendrą i sokiem z cytryny. Posmaruj pastą pieczywo. Na kanapkach układaj kawałki smażonej cebuli.

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela

120 g twarożku

1 cebula

Natka pietruszki, pół pęczka

Makrelę oczyść ze skóry i ości, mięso rozdrobnij widelcem. Twaróg wymieszaj z majonezem, dodaj makrelę i drobno posiekaną cebulę. Posmaruj pastą chleb. Udekoruj kanapki posiekaną natką pietruszki.

 

Przygotowanie efektownej, kolorowej i smacznej kanapki nie przysporzy Ci żadnych trudności. Przekonaj się o tym korzystając z zaproponowanych przepisów.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This