Kotleciki z cukinii w towarzystwie innych warzyw

kotleciki warzywne

Weekendowe kucharzenie przyniosło przepyszne, warzywne kotleciki, idealne na tę porę roku, gdy wszystko jest świeże i aż się prosi o przygotowanie z tego potraw. Podziękowania za wspólne kucharzenie z Asią, która była pomysłodawczynią tego przepisu.

Składniki

  • 3 cukinie
  • 1 czerwona papryka (lub jakakolwiek inna)
  • kilka małych pieczarek (6-8)
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • odrobina tartej bułki
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • kilka łyżek oliwy

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Nadmiar wody odlewamy, bo będą później przywierać do patelni. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Szczypiorek i czosnek ścieramy. Rozbijamy całe jajko. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Chowamy na godzinkę do lodówki, żeby składniki się ze sobą połączyły (warunek nie jest konieczny, rzecz jasna).

Wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki, które potem spłaszczamy. Obtaczamy z każdej strony tartą bułką. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię (to bardzo ważne, żeby kotleciki nie trafiły na niezbyt rozgrzany olej, bo będą przywierać). Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.

Można podawać ze śmietaną.

Zdrowa alternatywa

Zdrową alternatywą dla tego dania jest wyeliminowanie tartej bułki, uformowanie kotlecików bez niej i usmażenie z mniejszą ilością tłuszczu na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.

Smacznego!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This