Weekendowe kucharzenie przyniosło przepyszne, warzywne kotleciki, idealne na tę porę roku, gdy wszystko jest świeże i aż się prosi o przygotowanie z tego potraw. Podziękowania za wspólne kucharzenie z Asią, która była pomysłodawczynią tego przepisu.
Składniki
- 3 cukinie
- 1 czerwona papryka (lub jakakolwiek inna)
- kilka małych pieczarek (6-8)
- pół dużej czerwonej cebuli
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- odrobina tartej bułki
- sól, pieprz, papryka ostra
- kilka łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Nadmiar wody odlewamy, bo będą później przywierać do patelni. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Szczypiorek i czosnek ścieramy. Rozbijamy całe jajko. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Chowamy na godzinkę do lodówki, żeby składniki się ze sobą połączyły (warunek nie jest konieczny, rzecz jasna).
Wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki, które potem spłaszczamy. Obtaczamy z każdej strony tartą bułką. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię (to bardzo ważne, żeby kotleciki nie trafiły na niezbyt rozgrzany olej, bo będą przywierać). Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.
Można podawać ze śmietaną.
Zdrowa alternatywa
Zdrową alternatywą dla tego dania jest wyeliminowanie tartej bułki, uformowanie kotlecików bez niej i usmażenie z mniejszą ilością tłuszczu na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
Smacznego!