Kontynuując temat makaronów, moją propozycją na dziś będzie lasagne z kalarepą. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą:
- cztery kalarepy
- dwa duże ziemniaki
- dwieście gram sera (najlepiej gorgonzola)
- jedno opakowanie lasagne (płatów makaronu – około dwieście gram)
- szklanka mleka
- trzy łyżki startego parmezanu
- cztery łyżki masła
- dwie łyżki mąki
- natka pietruszki
Przygotowanie
W dwóch litrach wody obgotowujemy płaty lasagne. Najlepiej sugerować się instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu produktu, pamiętajmy jednak, że OBGOTOWUJEMY, a nie gotujemy. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy wrzątek i przelewamy płaty zimną wodą, aby się nie posklejały. Następnie zabieramy się za ziemniaki i kalarepę. Warzywa należy dobrze umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zdecydowanie łatwiej i szybciej będzie nam to zrobić z użyciem szatkownicy. Tak przygotowane ziemniaki i kalarepę gotujemy około sześciu minut w litrze osolonej wody. Po upływie tego czas warzywa odcedzamy i blanszujemy, czyli polewamy bardzo zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi podczas zapiekania nie rozpadną się. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga! nie wylewamy wywaru!
Teraz czas na gorgonzolę, którą należy pokroić w dość sporą kostkę. Siekamy również natkę pietruszki.
Przygotowujemy patelnię, na której roztapiamy masło i wysypujemy mąkę. cały czas mieszamy, aby uzyskać coś w rodzaju zasmażki. Kiedy mąka zacznie się rumienić, stopniowo dodajemy mleko. Cały czas mieszamy! Następnie, również na patelnię i równie powoli, wlewamy wywar z kalarepy. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego sosu. Całość gotujemy jeszcze dziesięć minut.
Do sosu dodajemy gorgonzolę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.
Czas na tworzenie warstw!
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie układamy część ziemniaków i kalarepy, zalewamy częścią sosu i obsypujemy pieprzem. Powtarzamy, tworząc jeszcze dwie warstwy. Ostatnią z nich powinien być płat makaronu, który posypiemy startym parmezanem i kilkoma płatkami masła.
Tak przygotowaną lasagne zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu stopni przez około trzydzieści pięć minut.