Tortilla hiszpańska bardzo często mylona jest z meksykańską. Rożnica jednak jest tu znacząca, ponieważ o ile meksykańską przygotowuje się na placku kukurydzianym, o tyle wersja hiszpańska to swego rodzaju omlet.
Składniki potrzebne do przygotowania tortilli hiszpańskiej:
pięć jajek
cztery średniej wielkości ziemniaki
jedna zwykła cebula biała
sól, pieprz oraz oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
zaczynamy od ziemniaków, które wedle uznania kroimy albo w kostkę, albo w talarki. Następnie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w „piórka” i wrzucamy ją do ziemniaków. Ziemniaki można smażyć do miękkości na patelni pod przykryciem, szybszą alternatywą będzie jednak wcześniejsze ugotowanie lub chociaż obgotowanie ziemniaków w wodzie i po odcedzeniu dodanie do cebuli i podpieczenie na patelni.
Kolejną czynnością będzie roztrzepanie całych jajek w miseczce i doprawienie ich solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się już podsmażą, odlewamy niepotrzebny tłuszcz i wlewamy rozbełtane jajka.
Omlet smażymy do momentu, aż jego górna część się zetnie, wówczas przekładamy go na talerz o średnicy nieco większej niż patelnia. Robimy to przykładając talerz do patelni, aby omlet podany był do „do góry nogami”.
Innym sposobem na tortillę hiszpańską jest zastąpienie ziemniaków innymi warzywami, jak na przykład cukinia, brokuły czy papryka.
Omlet można jeść sam lub z przygotowanym sosem czy też keczupem. Według przepisu, w środku powinien on być nieco rzadkawy. Nie każdy jednak lubi taką formę. Wszystko zależy od czasu smażenia.
Smacznego!