Do przygotowanie klusek ziemniaczanych potrzebne są:
- 500 g ziemniaków
- jedna szklanka mąki pszennej
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej
- jedno jajo
- sól
Rozpocząć należy od ziemniaków, które trzeba najpierw umyć, obrać ze skórki, następnie opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, od razu odcedzić i dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę.
Gdy ziemniaki ostygną należy je wysypać na stół lub stolnicę, dodać jajko (lub dwa białka) oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie zarobić ciasto z użyciem noża, a później szybko ugnieść ręką. Dobrze przygotowane ciasto powinno być pulchne i mieć jednolitą konsystencję. Teraz dla ułatwienia dzielimy ciasto na kilka części. Każdą z części na podsypanej mąką stolnicy formujemy w wałki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod skosem na równe kawałki. Innym wyjściem jest formowanie z ciasta kulek z wgłębieniem. Uformowane kluski czy tak zwane „kopytka” wrzucamy wprost na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Po wyciągnięciu najlepiej upewnić się czy kluski są dogotowane. Najlepiej zrobić to przekrajając jedną z nich. Kluski należy wyciągać z garnka z wodą za pomocą dużego cedzaka, aby odsączyć jak najwięcej wody.
Kluski podajemy jako dodatek do potraw mięsnych i sosów lub same tylko z sosem, na przykład grzybowym lub pomidorowym. Najlepiej wówczas dodatkowo posypać kluski potartym serem żółtym lub ugotowanym na twardo jajkiem
Jeżeli robimy kluski po raz pierwszy i nie doszliśmy jeszcze do odpowiedniej wprawy dobrze jest dodać więcej mąki. Ciasto będzie twardsze, ale łatwiejsze do wyrobienia. Z takiego ciasta lepiej formować mniejsze kluski z cieńszych wałków ciasta.
Kluski są bardzo sytym dodatkiem do dań głównych, niestety jest to produkt mączny o małej ilości składników cennych dla naszego organizmu, a poza tym są one potrawą tuczącą.