Muffinki – mniam!

muffiny

Dziś przepis na deser – na przepyszne amerykańskie Muffinki. Należy zauważyć, że można je przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, ja wolę się jednak trzymać tej deserowej formy. Muffinki można robić same, bez dodatków w czystej postaci, ale można je też tworzyć z dowolnymi składnikami – od orzechów, przez rodzynki, owoce, polewy, kokos, czekoladową polewę i tak dalej. Poniżej przedstawię przepis na wersję – bazę – wraz z dodatkowymi, przykładowymi elementami, które mogą je urozmaicić. Podstawowy przepis powinien wystarczyć na 12 muffinków, bo tyle właśnie mieści się w standardowej formie do muffinków.

Potrzebujemy:

  • dwie i pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (jeśli nie będzie dodatków lub nie będą one słodkie, można pokusić się o wsypanie 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę cukru wanilinowego
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • szklanka mleka (może to też być jogurt lub maślanka)
  • 2 jaja

Przygotowujemy:

Przygotowanie muffinków jest dość ciekawe, ale zarazem bardzo proste. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (dokładnie), a w drugiej wszystkie mokre (też dokładnie). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i nagrzewamy. Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki (nieważne które trafią do których) i mieszamy tylko do momentu połączenia się składników – nie robimy tego dokładnie, w muffinkach właśnie powinny być grudki. Podobno, gdy się je dokładnie wymiesza, to nie będą tak puszyste.

Nakładamy do specjalnej muffinkowej formy. Możemy skorzystać z papierowych papilotek, ale to nie jest konieczne. Wszystko zależy od jakości formy. Pieczemy około 20-25 minut.

Możemy skorzystać z takich dodatków jak:

  • owoce – zarówno kandyzowane, jak i świeże – całe (np. wiśnie, truskawki, jagody) i w kawałkach (ananas, pomarańcza), możemy je włożyć, jak już będą w formie
  • rodzynki lub orzechy (mieszamy je razem z ciastem)
  • nutella – możemy włożyć w muffinki w formie
  • czekolada – można polać stopioną albo włożyć kostkę do środka
  • kakao – mieszamy ze składnikami
  • co tylko nam wpadnie do głowy

Należy pamiętać o tym, żeby nie wkładać (wlewać) zbyt dużej ilości ciasta do formy, bo wypłynie, przez co straci się kształt muffinek. Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This