muffiny
Na deser

Muffinki – mniam!

muffiny

Dziś przepis na deser – na przepyszne amerykańskie Muffinki. Należy zauważyć, że można je przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, ja wolę się jednak trzymać tej deserowej formy. Muffinki można robić same, bez dodatków w czystej postaci, ale można je też tworzyć z dowolnymi składnikami – od orzechów, przez rodzynki, owoce, polewy, kokos, czekoladową polewę i tak dalej. Poniżej przedstawię przepis na wersję – bazę – wraz z dodatkowymi, przykładowymi elementami, które mogą je urozmaicić. Podstawowy przepis powinien wystarczyć na 12 muffinków, bo tyle właśnie mieści się w standardowej formie do muffinków.

Potrzebujemy:

  • dwie i pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (jeśli nie będzie dodatków lub nie będą one słodkie, można pokusić się o wsypanie 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę cukru wanilinowego
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • szklanka mleka (może to też być jogurt lub maślanka)
  • 2 jaja

Przygotowujemy:

Przygotowanie muffinków jest dość ciekawe, ale zarazem bardzo proste. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (dokładnie), a w drugiej wszystkie mokre (też dokładnie). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i nagrzewamy. Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki (nieważne które trafią do których) i mieszamy tylko do momentu połączenia się składników – nie robimy tego dokładnie, w muffinkach właśnie powinny być grudki. Podobno, gdy się je dokładnie wymiesza, to nie będą tak puszyste.

Nakładamy do specjalnej muffinkowej formy. Możemy skorzystać z papierowych papilotek, ale to nie jest konieczne. Wszystko zależy od jakości formy. Pieczemy około 20-25 minut.

Możemy skorzystać z takich dodatków jak:

  • owoce – zarówno kandyzowane, jak i świeże – całe (np. wiśnie, truskawki, jagody) i w kawałkach (ananas, pomarańcza), możemy je włożyć, jak już będą w formie
  • rodzynki lub orzechy (mieszamy je razem z ciastem)
  • nutella – możemy włożyć w muffinki w formie
  • czekolada – można polać stopioną albo włożyć kostkę do środka
  • kakao – mieszamy ze składnikami
  • co tylko nam wpadnie do głowy

Należy pamiętać o tym, żeby nie wkładać (wlewać) zbyt dużej ilości ciasta do formy, bo wypłynie, przez co straci się kształt muffinek. Smacznego!

O autorzeMagda Janas

Z zamiłowaniem do zdrowego stylu życia, na moim blogu znajdziesz przepisy pełne warzyw, owoców i naturalnych składników. Tworzę przepisy bezglutenowe i wegańskie, które zachwycą nawet największych smakoszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *