Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Do przygotowania wegetariańskiej zapiekanki z młodymi ziemniaczkami potrzebne będą:

  • pół kilograma młodych ziemniaków
  • pół kilograma świeżych pieczarek
  • duża marchew
  • duża cebula
  • mała puszka groszku
  • brokuły
  • śmietana dwunastoprocentowa
  • trzy ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Młode ziemniaki dokładnie myjemy i ściągamy skórkę. Następnie należy je ugotować w wodzie razem z czosnkiem, marchwią, szczyptą soli i płatkiem masła. Ważne, aby warzyw nie gotować do miękkości, należy je jedynie obgotować tak, aby były półtwarde. W tym czasie przygotujemy sos.

Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, którą należy DUSIĆ (czyli pod przykryciem) na oliwie w garnku. Nie zapominamy o tym, aby od czasu do czasu zamieszać. W tak zwanym „międzyczasie” 😉 obieramy pieczarki i razem z nóżkami kroimy na plasterki. Gdy cebula będzie już zeszklona., wsypujemy je  do garnka, dodając jeszcze zioła prowansalskie, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze jest całość podlać niewielką ilością wody, aby nic się nie przypaliło. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym gazie na czas około pięć minut.

Następnie dodajemy śmietanę i przeciśnięty czosnek. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ wówczas ze śmietany powstaną grudki.

Obgotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy z talarki i wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Następnie układamy pokrojoną marchew i zalewamy całość sosem z pieczarkami. Kolejna warstwą będą brokuły (najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone).  Warstwy powtarzamy i na koniec całość posypujemy groszkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni, przez około pół godziny. Zapiekanka będzie gotowa, gdy brokuły będą już miękkie.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This