Do przygotowania wegetariańskiej zapiekanki z młodymi ziemniaczkami potrzebne będą:
- pół kilograma młodych ziemniaków
- pół kilograma świeżych pieczarek
- duża marchew
- duża cebula
- mała puszka groszku
- brokuły
- śmietana dwunastoprocentowa
- trzy ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Młode ziemniaki dokładnie myjemy i ściągamy skórkę. Następnie należy je ugotować w wodzie razem z czosnkiem, marchwią, szczyptą soli i płatkiem masła. Ważne, aby warzyw nie gotować do miękkości, należy je jedynie obgotować tak, aby były półtwarde. W tym czasie przygotujemy sos.
Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, którą należy DUSIĆ (czyli pod przykryciem) na oliwie w garnku. Nie zapominamy o tym, aby od czasu do czasu zamieszać. W tak zwanym „międzyczasie” 😉 obieramy pieczarki i razem z nóżkami kroimy na plasterki. Gdy cebula będzie już zeszklona., wsypujemy je do garnka, dodając jeszcze zioła prowansalskie, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze jest całość podlać niewielką ilością wody, aby nic się nie przypaliło. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym gazie na czas około pięć minut.
Następnie dodajemy śmietanę i przeciśnięty czosnek. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ wówczas ze śmietany powstaną grudki.
Obgotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy z talarki i wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Następnie układamy pokrojoną marchew i zalewamy całość sosem z pieczarkami. Kolejna warstwą będą brokuły (najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone). Warstwy powtarzamy i na koniec całość posypujemy groszkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni, przez około pół godziny. Zapiekanka będzie gotowa, gdy brokuły będą już miękkie.