Chrupiący kurczak Popeyes

Chrupiący kurczak Popeyes

Chrupiący kurczak Popeyes

Z racji tego, że dziś niedziela, postanowiłam podać przepis na jedną z charakterystycznych potraw amerykańskich – na chrupiącego kurczaka. Ich odmian jest całe mnóstwo, a każdy przygotowuje go na swój sposób, więc trudno będzie o uniwersalny przepis. Wydaje mi się, że nawet ja zamieszczę tu więcej niż jedną recepturę na tego kurczaka. Ten, który znajduje się poniżej to przykład z sieci restauracji z Luizjany.

Potrzebujemy:

  • 200 gramów mąki, z którą mieszamy łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 65 gramów mąki ziemniaczanej
  • łyżeczkę soli ziołowej
  • łyżeczkę papryki w proszku
  • pół łyżeczki sody
  • pół opakowania włoskiego sosu do sałatek
  • pół opakowania zupy cebulowej z paczki
  • łyżeczkę cukru
  • szklankę skruszonych płatków kukurydzianych
  • jedno roztrzepane jajko
  • 25 ml zimnej wody
  • około dwukilogramowy kurczak, który dzielimy na kawałki
  • olej do smażenia

Przygotowujemy:

Mimo że potrzebujemy dość dużo składników, przepis jest bajecznie prosty. Wszystkie składniki (prócz kurczaka rzecz jasna) mieszamy w dużej misce. Nie będzie to masa sypka, jak w standardowej panierce, ale dzięki temu przyklei się do kurczaka. W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy olej we frytkownicy lub w garnku.

Kurczaka obieramy ze skóry i otaczamy w panierce, a następnie smażymy przez kilka minut. Usmażony można położyć na ręcznikach jednorazowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podajemy najlepiej z frytkami i jakąś sałatką. Dobrze też przygotować sosik.

Smacznego!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This