Kieliszki do wina – rodzaje, przeznaczenie

Kieliszki przeznaczone do picia wina mają różny kształt, wielkość, są wykonane z najróżniejszych materiałów. Te różnice nie są przypadkowe, a wynikają z kultury picia tych trunków. Większość osób używa jednego rodzaju kieliszków, nie dbając o zasady kierujące ich doborem. To poważny błąd, który w niektórych towarzystwach może być uznany za faux pas. Warto zaznajomić się z podstawowym i rodzajami kieliszków i przede wszystkim zaopatrzyć się w takowe. Zadaniem kieliszka jest wydobycie smaku oraz aromatu wina. Kształt naczynia ma istotny wpływ na związki znajdujące się w winie, co przekłada się na inny odbiór sensoryczny w czasie degustacji. Według zasad określonych przez wybitnych sommelierów kieliszki do wina powinny być wykonane z białego, przejrzystego szkła, bez grawerunków. Idealnym materiałem sprawdzającym się w każdym przypadku jest cienki kryształ, który idealnie uwidacznia bukiet wina.

Wino czerwone

Burgundy (Pinot Noir) – do tego wina podaje się kieliszki w kształcie gruszki. Znacznej średnicy czarka pozwala wydobyć złożone aromaty z trunku i skoncentrować je u wylotu. Zwężające się ścianki kieliszka mają na celu zapobieganie zbyt szybkiemu wietrzeniu.

Boredaux – kieliszek kształtem przypominający ten stosowany w przypadku burgundów (tzw. kształt tulipana). Różnicą jest jest wysokość czarki, która w tym przypadku jest większa. Taka konstrukcja szkła zapewnia doskonałe ujawnienie garbnikowanego aromatu czerwonego wina.

Porto/Sherry – wino stosuje się jako aperitif do dań. Podaje się je w niskich kieliszkach, o wąskiej czarce oraz niskiej nóżce. Ten rodzaj wina wymaga niewielkiej powierzchni, przez którą może dochodzić do wietrzenia trunku.

Wina białe

Lekkie wina – do takich win potrzepujemy kieliszka o zwężającej się średnicy, na długiej i wąskiej szyjce. Skoncentrowane aromaty w kieliszku dostają się bezpośrednio do nosa zapewniając najlepsze wrażenia sensoryczne.

Ciężkie wina – w tym przypadku stosuje się lekko zmodyfikowany kieliszek do win lekkich. W tym przypadku czarka jest bardziej rozbudowa, a wylot lekko poszerzony. Pozwolą to na napowietrzenie aromatów przed dotarciem do nozdrzy.

Wina różowe

Podawane jest w trakcie upalnych dni w formie lekko schłodzonej. Konieczne jest zastosowanie kieliszka na wysokiej nóżce, aby nie ogrzewać trunku dłonią. Jego forma jest pośrednia pomiędzy winami białymi oraz czerwonymi – lekko poszerzona czarka przy jednoczesnym zwężeniu wylotu.

Wina musujące (w tym szampan)

Kieliszek, w którym podaje się wina musujące jest długi i wysmuklony. Czarka znajduje się na długiej i wąskiej nóżce. Specyficzna budowa tego kieliszka jest wymagana ze względu na znajdujący się w trunku gaz, który w czasie degustacji nie powinien się zbyt szybko ulatniać. Pozwala również na obserwację musowania, która również podlega ocenie.

Osoby mające problem z zapamiętaniem rodzajów kieliszka mogą stosować uproszczoną formę. W przypadku win białych powinniśmy stosować wyższe i smukłe naczynia, w przypadku czerwonych pękate i niższe, a przy podawaniu win musujących – wysoka, rozszerzająca się czarka, na wysokiej nóżce.

Wszystkie wymienione kieliszki znajdziesz w namoimstole.pl.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This